Miről olvashatsz ebben a bejegyzésben?

A SEO lépésről lépésre cikksorozat első része miről - másról, ha nem a keresőoptimalizálás alapjairól szólna. Mindösszesen 12 bejegyzést tervezek megosztani veletek, melyek segítségével részletes és átfogó képet kívánok nyújtani számotokra a keresőoptimalizálásról, mint a leghatékonyabb és hosszútávon is kamatoztatható online marketing módszerről.

A keresőoptimalizálás alapjai és azok részletes bemutatása, ismertetéseDe ne szaladjunk ennyire előre, mindent csak sorjában.

Ebben a bejegyzésben részletesen kifejtem, hogy hol kezdődik, milyen elemei vannak, illetve melyek a keresőoptimalizálás alapjai. A cikkben több szempontból közelítem meg a kérdést, így teljes képet kaphatsz a keresőoptimalizálás alapjairól.

Lássuk a tartalomjegyzéket…

Tartalom:

 • Mi a keresőoptimalizálás valójában? Elkezdem
 • Melyek a keresőoptimalizálás területei? Itt kezdem
 • Melyek a keresőoptimalizálás módszerei? Inkább itt
 • Felügyelet és fejlesztés Ez érdekel

Mi a keresőoptimalizálás valójában?

Ahhoz, hogy megértsük, miről is szól valójában (a SEO), mindenképpen kicsit mélyebbre szükséges ásnunk. Az alábbiakban több nézőpontból fogom megközelíteni a kérdést. A történeti áttekintést háttérbe szorítva, inkább az elvek irányából próbálok átfogó képet nyújtani az alapokról. Vágjunk is bele!

Miért fontos a keresőoptimalizálás?

Minden vállalkozás életében meghatározó tényező az online marketing. Segítségével gyorsabban és szélesebb körben lehet a célközönséget elérni és elkötelezni. Azonban egy szép weboldal önmagában erre kevésnek bizonyul.

Pontos elemzésekkel és professzionális kivitelezéssel, még a weboldal publikálása előtt meg lehet alapozni a sikert. Számos technikai jellegű tényezőt figyelembe véve és a konkrét közönséget megcélozva folyamatosan növelni lehet a konverziót, amely alapvető lételeme egy vállalkozásnak.

A seo szempontjából nagyon fontos az elemés és a pontos kivitelezésEgy jó honlap gyors, szabványos, tartalmas és megbízható. Figyelembe veszi a keresőmotorok elvárásait és a weboldalra látogató egyének igényeit még az előtt, hogy oda ellátogattak volna.

Igen, még az előtt! Pontos célzással növelhető a vásárlási hajlandóság, amely meghatározó jeleket továbbít mind a keresőmotorok, mind pedig a vállalkozás számára. Tervszerű elemzésekkel pedig fenntartható fejlődést lehet elérni, amely növeli bevételt és ebből kifolyólag a vállalkozás népszerűségét is.

A keresőoptimalizálás egy olyan online marketing módszer, amely segítséget nyújt abban, hogy a vállalkozások internetes jelenléte célzott és optimalizált legyen. Segítségével a keresőmotorokban rejlő ingyenes ügyfélszerzés lehetőségét használjuk ki, amely hosszú távon folyamatos, illetve növekvő megjelenítést és jelenlétet biztosít.

Azonban sok szempont van, amit figyelembe kell venni, ha mindezt el akarjuk érni.

A keresőmotorok, avagy a böngészők érdekei

A 90-es évek elején jelentek meg először az internetes keresőmotorok, melyek megpróbálták rendszerezni a világhálón fellelhető tartalmat. A böngészők megjelenésével óriási verseny alakult ki a felhasználók bizalmának elnyerése érdekében. A mai napig a tartalom rendszerezésének legfontosabb tényezője az „egyén”, aki a világhálón keresi kérdéseire a választ.

Azonban, ha a keresőmotorok el akarják nyerni a digitális világ szörfözőinek bizalmát, bizony minőségi szolgáltatást kell nyújtaniuk. Minőségi szolgáltatást pedig akkor tudnak nyújtani, ha követelményeket támasztanak a weboldalak minőségével szemben.

Ezen követelmények alapján rangsorolják az oldalakat egy - egy keresési kifejezésre történő megjelenítés alkalmával. Természetesen az elsődleges cél a felhasználók elégedettsége.

Az internetes böngésző programok mindent megtesznek a felhasználói élmény növelése érdekébenLényegében minden keresőmotor törekszik kitalálni, mire is szeretne valójában az adott keresést végző egyén rátalálni, ezért folyamatosan fejlesztik az algoritmusaikat annak érdekében, hogy a legjobb és releváns találatokat tárják elé.

Hol tart a fejlődés? Mára a Google az internetezési szokásaidnak megfelelő keresési találatokat tár eléd, akár anélkül, hogy rákerestél volna. Úgyhogy nyugodtan hátradőlhetsz. Ők már tudják, mire van szükséged.

Azonban ne legyenek kétségeid. A lényeg, mint mindig a pénz. Minél többen használnak egy adott böngészőt, annál nagyobb konverziót ér el annak tulajdonosa. Reklámok, hirdetések, stb.

A kör szépen bezárul és mindenki boldog.

Mi köze van ennek a keresőoptimalizáláshoz?

Mivel a világ folyamatosan változik, így az keresési szokások is napról-napra változnak. A weboldal tulajdonosok kénytelenek folyamatosan követni a változásokat, ha tartani szeretnék a lépést versenytársaikkal.

Lényegében csak annyi a dolguk, hogy olyan weboldalt készítsenek, vagy készítessenek, amely megfelel különböző internetes szabványoknak, a keresőmotorok, valamint a felhasználók által támasztott követelményeknek.

Mindemellett a legújabb online marketing módszereket szükséges alkalmazniuk a kívánt eredmény elérése érdekében. A cél mindig a látogatottság és ezzel párhuzamosan a konverziónövelés. Sok lehetőség létezik, de az egyetlen módszer, amivel ezt ingyenesen el lehet érni az a keresőoptimalizálás.

Amennyiben jól végezik a dolgukat, a keresőmotorok előkelő helyen fogják megjeleníteni oldalaikat a keresési találatok listáján.

De mégis miképpen lehet ezt elérni? Megpróbálom megfogalmazni a keresőoptimalizálás lényegét. Lássuk…

Mi a SEO?

A keresőoptimalizálás egy olyan online marketing módszer, mely segítségével a weboldalt felruházzuk minden olyan elemmel, ami a lehető legtöbb – szigorúan a honlapon közzétett téma iránt érdeklődő – egyént ingyenesen irányít egy adott oldalra.

Bocs! Ezt szebben képtelenség leírni. Ezzel meg is volnánk. Ássunk mélyebbre!

A weboldal ingyenes megjelenítése

Biztosan feltűnt, többször kiemeltem az ingyenes szót. Az ok egyszerű: Sokan összetévesztik a keresőoptimalizálást (SEO) a (SEM). Nagyon leegyszerűsítve: A keresőkben való megjelenés tekintetében, minden ingyenes online marketing módszer a keresőoptimalizálás kategóriájába tartozik. Amiért pénzt kérnek(Mondjuk Adwords hirdetés), az pedig valami más. No, de melyek ezek az ingyenes területek és módszerek?

A keresőoptimalizálás területei

Akkor lássuk, mivel játszhatunk! Alapvetően három területen jeleníthetjük meg ingyenesen weboldalunkat. Ezek pedig a következőek:

 • Organikus találati lista;
 • Közösségi hálók;
 • Linkek ajánlása.

Egyszerűen hangzik, ugye? Nézzük egyesével!

Organikus találati lista

Bizonyára észrevetted már: Amint rákeresel valamire a böngésződben, elsőként hirdetett oldalak jelennek meg. Ezeket a fizetett hirdetéseket követik az organikus találatok. A SEO célja, adott weboldalt, adott kulcsszóra, az első három organikus találat közé feltornázni.

Kis érdekesség: A statisztikák alapján, a természetes találatok közül az elsőre mindösszesen a felhasználók 30%-a, a másodikra 15%-a, a harmadikra 8%-a kattint rá. Itt olvashatsz egy jó kis cikket az alakulásáról.

Huh! Lehangoló? Nagy nehezen felküzdöd magad az első három természetes találat közé és mi vár rád? Pár százalék? Felmerülhet benned a következő kérdés: Van értelme ennyit szenvedni pár százalék miatt?

Szerintem igen. Ugyanis - ha elérsz idáig – értékes látogatók érkeznek a weboldaladra. A legszebb az egészben, hogy mindez teljesen ingyenesen történik.

Közösségi hálók

Hol máshol, ha a közösségi hálókon nem lehet weboldalunkat ingyenesen megjeleníteni? A legjobb és egyben a leggyorsabb módszer. Szuper jó! Annyira jó, hogy ezzel szinte csak ronthatsz a weboldalad minőségén. Miért mondom?

Kicsit később terveztem a honlapok kódolásának minőségéről beszélni, de most jött el az ideje.

Had említsem meg, a keresőoptimalizálás mellett a rejtelmeivel is szoktam foglalkozni. Szilárd meggyőződésem, a weboldal készítés során kiemelten fontos a keresőoptimalizálás. Ennek köszönhetően sokat foglalkozok a honlapon megjelenítendő elemek optimalizálásával.

De ezt majd egy kicsit később, a technikai SEO résznél fejtem ki bővebben. Mivel ez most másról szól, kevésbé akarok elmélyülni a témában...

Mint említettem, a közösségi hálók adta lehetőségek egyszerűen kihagyhatatlanok! Nézzük csak mivel élünk:

 • Facebook;
 • Google Plus;
 • LinkedIn;
 • Twitter.

Ennél ugyan jóval több létezik, de szerény hazánkban e négy az, amivel még kényelmesen elbírunk, ha honlap tulajdonosok vagyunk.

Mit tudnak?

 • Hivatalos oldalt hozhatunk létre;
 • Csoportokat hozhatunk létre;
 • Csatlakozhatunk közösségekhez;
 • Megoszthatóvá tehetjük honlapunk tartalmát.

Szimplán kihasználjuk az ingyenes lehetőségeket! Akkor mi a bökkenő?

Ezen elemeket létfontosságú integrálni weboldalunkba. A weboldal készítés során legtöbben alkalmazásokat használnak, mivel azok gyorsan telepíthetőek és egyszerűen beállíthatóak. Inkább fel sem sorolom, mennyire sok létezik. Mondanom sem kell, nem igazán operálnak. Én inkább magam készítem el a scripteket és a meta adatokat.

A későbbiekben - a sorozat új részeként - említést teszek majd a szociális hálók SEO barát integrálásáról, illetve az Open Graph Protokollról, ahol egy kicsit jobban elmélyülhetsz majd a témában. Előzetes: Az OG protokoll segítségével, mi tudjuk meghatározni, miképp jelenjen meg szociális hálókon megosztott oldalunk. Amennyiben érdekel, az oldalsávban iratkozz fel hírlevelemre és értesítelek, amint közzétettem.

Ok. Vissza a keresőoptimalizálás alapjaihoz!

Linkek ajánlása

Igen! Azok a fránya linkek! Régen minden egyes oldaladra mutató link 1 szavazatnak számított. Azaz, minél többen helyeztek el a te oldaladra mutató linket honlapukon, annál értékesebbnek ítélték mag a keresőmotorok weboldalad. Elkezdődött a link őrület!

Nagyon fontos a keresőbarát linkprofilOdáig fajult a dolog, hogy alakultak ki. Ez volt a legjobb módszer az organikus találati lista manipulálására. A Google megvilágosodott és keresztbe tett a gyorsan fejlődő üzletágnak.

Itt is a felhasználói élmény volt a legfőbb szempont. Gondoljunk csak bele! Tényleg az a legjobb weboldal, amire a legtöbb hivatkozás mutat? Nem feltétlenül. Ugye? Válaszul a Google felállított pár szabályt, amellyel kiütötte a manipulatív megoldásokat. Ezzel párhuzamosan befellegzett pár konkurens keresőmotornak is.

Lényegében a Google a természetes módon keletkező linkeket támogatja. A mesterségesen generált linkeket bizonyos esetekben kő keményen bünteti leértékeli. Mint látjátok, már ez is változott! Itt olvashatsz a változást okozó állatról, a . Mi számít természetesesnek? Minden hivatkozás, ami azért keletkezik, mert valaki hasznosnak tartja oldalunkat.

Akkor hogyan tovább? Jó néhány bejegyzést, cikket olvastam a témával kapcsolatban. A vélemények igen csak eltérőek a linképítés területén. Személy szerint a következő következtetéseket vontam le:

 • Nem érdemes játszani a tűzzel;
 • Meg kell teremteni a feltételrendszerét a természetes módon kialakuló, ránk mutató hivatkozásoknak;
 • Aktívan, valamint szakmailag megalapozottan szükséges üzemeltetni weboldalunkat;
 • Nagyon türelmesnek kell lennünk, míg a bizalom kialakul a felhasználók részéről.

Könnyű ilyeneket állítani, ugye? Persze, senki sem árulja el, mégis hogyan lehet ezt elérni. Én sem találkoztam az arany tojást tojó tyúkkal. Sajnálom. Azért lássuk, miképp próbálok begyűjteni pár természetes hivatkozást.

 • Sokat és folyamatosan olvasok a keresőoptimalizálásról;
 • Gyakorlatban alkalmazom a SEO eljárásokat;
 • ;
 • Megosztom a tapasztalataimat blogomban;
 • Szakmai oldalakra bátran hivatkozok;
 • Folyamatosan bejegyzéseket írok;
 • Hírleveleket küldök új bejegyzéseimről;
 • A közösségi hálókon elérhetővé teszem bejegyzéseim;
 • ;
 • Türelmesen várok.

Mindenképpen említést érdemel, miszerint a hivatkozások keresőbarát, valamint szabályos (Mármint a keresőrobotoknak tetszetős) alkalmazása ennél sokkal bonyolultabb. Itt most csak a felszínt érintettem, ugyanis annyira összetett dolog, hogy részletes kifejtése külön bejegyzést igényel. Természetesen a linképítés is a sorozat részét fogja képezni.

Ezzel végére is értünk ingyenes módszereink kihasználásának. Azonban a keresőoptimalizálás alapjai itt még koránt sem fejeződnek be. Nézzük, mit tehetünk még.

Melyek a keresőoptimalizálás módszerei?

Szóval! Ingyenes módszereket alkalmazunk annak érdekében, hogy minél több látogatót tereljünk az adott oldalra. A kérdés csupán ennyi: Mégis miképpen tudjuk ezt elérni? A következőkben kicsit mélyebbre ásunk és megnézzük, pontosan milyen módszerek állnak rendelkezésünkre.

Technikai SEO

A technikai SEO segítségével – lényegében - a honlapot optimalizáljuk. Kicsit furán hangzik, ugye? Miért is kell optimalizálni egy honlapot, ha azt valaki már elkészítette. A válasz egyszerű: A keresőoptimalizálás alapjai nagyjából csak azokat érdeklik, akik SEO-val foglalkoznak. Egyrészről néhány vállalkozás egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a részt, mivel túl sok időt és energiát kell ráfordítani. Tipikusan Wordpress sablonok esetében szokott ez előfordulni. Másrészről a honlap tulajdonosok egy része nagyjából 6 hónap elteltével jön rá, hogy valami nem stimmel az oldalával. Nincs forgalom, stb. Sajnos ezek után kezd el foglalkozni a keresőoptimalizálással. Így a technikai SEO nagy része kimarad.

Ezen a ponton nehéz különbséget tenni a keresőoptimalizálás és a honlapkészítés között. Ezért is szoktam kiemelni, hogy a kettőnek párhuzamosan kell zajlania. No, de lássunk pár példát, miről is beszélek:

 • Az oldal betöltési idejének csökkentése;
 • Szerver szintű duplikált tartalom kezelése;
 • Lokalizáció;
 • Optimalizált megjelenítés;
 • Mikroadatok;
 • Open Graph Protocol;
 • Google Analytics integrálása;
 • CDN () használata;
 • És még sok minden más…

Lényegében előkészítjük a weboldalt, a lehető legjobb teljesítményre. A weboldal teljesítménye nagyon fontos! Mind a keresőrobotok, mind pedig a felhasználók számára. A legegyszerűbben a segítségével tudod felmérni az oldal teljesítményét, amely néha görbe tükröt állít néhány profinak tűnő oldal esetében is. Hajrá! Irány 90% fölé!

Továbbá számos olyan elemet szükséges integrálni, ami SEO szempontból a honlap javát szolgálja. Ehhez viszont néhány alapvető ismerettel kell rendelkezni, mint például: CSS, JavaScript, HTML, illetve szerver oldali beállítások (mondjuk: .htaccess) ismerete. Legyen szó a betöltési időről, kódolásról, vagy akár a tartalomról, mindenképpen időt kell rá szánni! Technikai szempontból ezek a keresőoptimalizálás alapjai! A későbbiekben minden erre épül.

Mit tehetünk még…

On-page SEO

Egyszerűen fogalmazva, minden az on-page SEO kategóriájába tartozik, amit közzéteszünk weboldalunkon. Amennyiben jól végeztük dolgunkat a technikai SEO során, itt már relatíve kevés dolgunk van. Ettől függetlenül az on-page SEO szintén nagyon fontos a keresőoptimalizálás szempontjából! Ezen a ponton már nem csak a robotoknak készítünk tartalmat, hanem látogatóinknak is. Van néhány javasolt eljárás, amely segítségével úgy építhetünk fel egy oldalt, hogy mindkét fél elégedett legyen. Lássunk pár példát:

 • Meta robots
 • robots.txt
 • Oldaltérkép
 • Tartalom duplikáció ()
 • Kulcsszavak;
 • URL struktúra;
 • Tartalom felépítése;
 • Képek optimalizálása;
 • Külső-belső linkek;
 • És így tovább…

Nézzük, mi van még hátra…

Off-page SEO

Az off-page SEO segítségével optimalizálhatjuk tartalmunkat a weboldalunkon kívül. Itt lényegében már nem nagyon kell a forráskódban változtatni. Nagyjából a közösségi hálók, a hírlevelek és a linképítés tartozik az off-page SEO kategóriájába. Ezeken felül azért még van miről beszélni…

Ellenőrzés és felügyelet

Amit befejeződik a SEO barát honlapkészítés, közzé lehet tenni weboldalunkat a világhálón. Azonban a keresőoptimalizálás soha sem tekinthető befejezettnek. Közzétételt követően lehetőségünk nyílik segíteni a keresőrobotoknak feltérképezni, valamint indexelni oldalainkat. Erre az alábbi eszközök állnak rendelkezésre:

Szerencsénkre - a fenti eszközök segítségével - a nagy böngészők figyelmeztetnek a weboldal hibáira. Ha jól végeztük munkánkat a keresőmotorok keveset üzengetnek nekünk. Amennyiben rosszul tettük, amit tettünk, úgy sorra kapjuk a kellemetlennél - kellemetlenebb üzeneteket.

Végezetül javítjuk a hibákat, illetve nyomon követjük a szolgáltatott adatokat. Amint oldalunk teljesen fel van térképezve, ráadásul hibákat sem tartalmaz, jöhet a fejlesztés.

Útravaló

Nagyjából ezek voltak a keresőoptimalizálás alapjai. Most már csak annyi a dolgunk, hogy mélyebbre ássunk és részleteiben is megismerjük a keresőoptimalizálást.

A SEO lépésről lépésre sorozatot 12 részesre tervezem, mely során mélyrehatóan megismerkedhetsz az egyes területekkel és eljárásokkal. Amennyiben szeretnél többet megtudni a keresőoptimalizálásról, iratkozz fel hírlevelemre és értesítelek, ahogy a következő résszel elkészültem.

Mára ennyi gondolatot kívántam megosztani veletek. Bízom benne, sikerült átfogó képet nyújtanom számotokra a keresőoptimalizálás alapjairól. Amit itt olvastatok, csak a jéghegy csúcsa. Az ördög a részletekben lakozik és azért piros a szeme, mert nem alszik. Minden, mindennel összefügg…

Hogyan tovább?

Érdekel a cikksorozat bevezető, vagy következő része? Az alábbi gombokra kattintva megtalálod őket:

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...