Miről szól a bejegyzés?

Amennyiben ezt a bejegyzést olvasod, nagy valószínűséggel azt szeretnéd megtudni, mit szükséges tenned annak érdekében, hogy egy weboldal a lehető legjobb helyen szerepeljen a keresési találatok között. Sajnos elengedhetetlen elmondanom, a keresőoptimalizálás nagyon komplex folyamat, amit kötve hiszem, hogy egy cikkből meg lehet tanulni. De nem is célom mindent, azonnal leírni.

A keresőoptimalizálás kezdőknek nagyon nehézAki keresőoptimalizálással foglalkozik, jobb esetben nagyon sok időt és energiát fektetett a tudás és tapasztalat megszerzésére. De nem akarom már az elején elvenni a kedved. Azért keresőoptimalizálás kezdőknek a cikk címe, mert szépen lassan fogjuk beleásni magunk a témába. Mindent át fogunk nézni és saját magad tapasztalhatod meg a folyamatot, amely segítségével keresőoptimalizálni tudsz majd egy weboldalt.

Egyszerű lesz? Nem! Sok idő fog eltelni, míg megtanulod? Igen!

Amennyiben valóban át akarod látni az összefüggéseket feltétlenül szükséges . Én csak az irányt tudom megmutatni. Mindaz rajtad múlik, mennyire sajátítod el az ismereteket.

Milyen módszerrel fogunk dolgozni?

Olvasunk és gyakorlunk. A saját eredményeinkből és hibáinkból fogunk tanulni. Amit nem értünk, azt megtanuljuk. Olyan mélyre ássuk magunk a részletekbe, amennyire csak lehetséges. Sok idő fog eltelni, de ahogy haladunk majd előre az időben, egyre nagyobb információigényünk lesz, amit ki kell majd elégíteni. Egy idő után a tanulási folyamat szinte automatikussá válik. Persze, amennyiben az érdeklődésed nem lanyhul.

Nagy sok időt és energiát kell a SEO-ba fektetniMint már említettem, egy módszert fogok megosztani veled. Ez a módszer arra jó, hogy önállóan tanuld meg fejleszteni a tudásod. Ingyenes alkalmazások használatával, teljesen minimálisra csökkentjük a kiadásaid. Tehát pénzre nem, de annál inkább nagyobb elvitatottságra lesz szükséged.

Ebben a bejegyzésben le fogom írni azon lépéseket, amelyeket szükségszerű követned. Ezzel párhuzamosan ki fogom fejteni a részleteket. Bármennyire is igyekszem, én sem tudom olyan ütemben készíteni a bejegyzéseket, hogy minden információigényt kielégítsen, viszont a Google segítségével mindent meg lehet találni.

Mire lesz szükséged?

Ingyenesen csak úgy tudsz tanulni, hogy sokat olvasol. Azonban a keresőoptimalizálást gyakorlatban is elengedhetetlen ismerni, amire bizony némi pénzt szükséges áldoznod. Nem kell megijedni! Nagyjából évente 2000 Forintba fog kerülni az „önképzésed”. Mindösszesen ennyibe kerül a keresőoptimalizálás kezdőknek, ha önállóan akarják elsajátítani az alapokat. Ennyi pénzből meg tudsz venni magadnak mindent, amire szükséged lesz a gyakorláshoz és a tanuláshoz. Egyébként pedig, mint már említettem, ingyenes eszközökkel fogunk dolgozni.

Lássuk, pontosan mire lesz szükséged:

 • Domain név;
 • Tárhely;
 • HTML5 sablon;
 • Notepad++;
 • Total Commander.

Mielőtt azonban belevágunk, nem árt megismerkedni egy-két aprósággal…

A keresőoptimalizálás alapjai

Az első és egyben a legfontosabb az, hogy megbizonyosodj róla, valójában szeretnél-e ezzel foglalkozni. Ki kell derítened, miről is szól valójában a SEO. Elengedhetetlen megértened, kik és milyen szerepet játszanak az online marketing világában. Ismerned kell a keresőmotorok rangsorolási szempontjainak okait és hátterét. Ezeken felül az emberi viselkedést befolyásoló tényezőket, illetve weboldalak minőségével kapcsolatos elvárásokat.

Javaslom, először , aztán folyathatjuk is...

Keresőoptimalizálás kezdőknek

Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy ismereteinket ne csak egy forrásból merítsük. Személy szerint azt tudom javasolni, a Google segítségével mindig keress rá az adott témára, majd olvasd el az első tíz bejegyzést. Mivel külföldön sokan foglalkoznak a SEO rejtelmeivel, így érdemes angolul is átrágni magunk egy-egy témán. Ezzel a módszerrel láthatod, mennyire sokrétű és mennyire különböző vélemények és megközelítések léteznek a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Lényegében ki tudod alakítani a saját álláspontod.

Én a tanulási folyamatban a SEO lépésről lépésre cikksorozattal tudok segítségedre lenni. Jelen cikkben számtalanszor hivatkozok egyes részeire, melyeket az alábbiak szerint tervezem összefűzni és felépíteni a folyamat során:

 • A keresőoptimalizálás alapjai (Elvileg már olvastad);
 • Kulcsszó kutatás;
 • A weboldal felépítése;
 • Szövegírás és tartalom;
 • Alapvető SEO eszközök.

A fentiek jó alapul fognak szolgálni, de koránt sem fedik le a teljes képet, melyet behatóan kell ismernünk. Ezért is terveztem egy bevezető témával indítani a sorozatot. Lényegében ez egy leírás ahhoz, hogy miképpen tudod az ott olvasott információkat összehangolni.

Akkor vágjunk is bele!

Kezdeti lépések

Mivel már olvastál pár cikket a SEO-ról, így van egy általános képed arról, hogy mit is fogunk csinálni. Ennél nincs is szükség többre, egyelőre.

A kezdeti lépések meghatározzák a weboldal keresőoptimalizálásának sikerességétA következő lépésben arra szeretnélek megkérni, hogy válassz magadnak egy témát. Fontos, hogy olyat válassz, melyet ismersz, kedvelsz, illetve eléggé átlátsz ahhoz, hogy akár egy weboldalt is lehet rá építeni. A döntést nem muszáj elkapkodni. Gondold át rendesen, mert ezzel az anyaggal fogsz dolgozni a későbbiekben.

Amint kiválasztottad a kedvenc témád, meg fogjuk nézni, mit gondolnak róla azok, akik a jövőben a weboldalad olvasói lesznek. Egyszerűen fogalmazva, megnézzük a keresletet és ehhez fogjuk majd igazítani a weboldal szerkezetét, amit te fogsz majd elkészíteni.

Hogy fogjuk csinálni? Nos, erre készült kapcsolatos bejegyzésem. Kérlek, olvasd el és próbáld meg levetíteni magadra. Ugorj neki és kutasd ki magadnak az ott meghatározott módon a kulcsszavakat és a keresési mennyiségre vonatkozó adatokat.

Amint elkészültél vele, folytathatjuk…

Jöhet a gyakorlat!

Amennyiben végigjártad a fenti folyamatot, annyiban mostanra sokkal jobban átlátod a készülő honlapodban rejlő lehetőségeket. Bár még igencsak az elején járunk, ugrunk egy nagyot és kicsit megdolgoztatjuk az agytekervényeinket.

Talán egy kicsit furán fog hangzani, de most fogjuk és gyakorlatba ültetjük a még nem létező tudásunk. Készítünk egy nagyon alap weboldalt.

Hogy is van ez?

Igen, jól olvastad. Egyszerűen csak készítünk egy saját honlapot, amivel dolgozni fogunk. Lényegében meg fogod tanítani magad mindenre, ami a keresőoptimalizáláshoz szükséges. „Teher alatt nő a pálma!”

Tartani felesleges tőle! Elrontani semmit sem tudsz. Amit itt csinálsz, azt magadnak csinálod. A hibákból néha többet lehet tanulni, mint gondolnánk. Nézzük folyamatában a tennivalókat:

 1. Domain nevet kell választanod;
 2. Tárhelyet és csomagot kell keresned;
 3. Ki kell választanod egy ingyenes weboldal sablont;
 4. Módosítanod kell a sablonod;
 5. Fel kell töltened a tárhelyre;
 6. Keresőoptimalizálnod kell a saját weboldalad;
 7. Elemezned és javítanod kell a saját munkád.

Kicsit bővebben kifejtve:

A domain név kiválasztásában már segítségedre volt a kulcsszó kutatás. Ezzel nem lesz problémád. A tárhely tekintetében a legolcsóbb megoldást fogjuk választani, mert nem fogunk dolgozni, hanem egy egyszerű HTML5 sablonnal. Természetesen a sablonunk is ingyenes lesz.

Én is így kezdtem annak idején. Én az alábbiakat tudom ajánlani számodra. Nagyon jó szolgáltatásról és sablonokról van szó. Nézd meg őket:

Jelen esetben az ingyenes tárhely teljesen meg fog felelni számunkra. Szóval válaszd ki és rendeld meg a tárhelyet és a domain neved is. Minden fontos információt meg fogsz kapni tőlük mailben. Amint elkészültél vele, jöhet a sablonválasztás. Az ajánlott oldalon kedvedre válogathatsz. Egyszerűen csak töltsd le a számodra szimpatikust.

Amint megvan a letöltés, csomagold ki és társítsd az index.html fájlt a böngésződdel (Jobb klikk - társítás). Máris megjelent a böngészőben a leendő honlapod. Most már csak egy dolog van hátra. Módosítanod kell rajta…

Gyakorló weboldal készítése

Mostanra, elvileg már rendelkezel mindennel a gyakorláshoz. Itt az ideje elkészíteni a saját kis gyakorló oldalad.

Alapvetően két programra lesz szükséged, melyek segítségével módosítani tudod a sablonodat és az fel is tudod tölteni a tárhelyedre. Őket fogod mindvégig használni. Más egyébre nem lesz szükség. Lássuk őket:

NOTEPAD ++

Ez egy egyszerű kis program, melyben a forráskódokat láthatod. Töltsd le és egyszerűen csak nyisd meg vele az index.html fájlod. Amit átírsz és elmentesz, meg fog jelenni a fenti módszerrel a böngésző programodban is, amint frissíted azt. Egyelőre mindezt csakis te fogod látni.

TOTAL COMMANDER

Azt a célt fogja szolgálni, hogy feltöltsük és frissítsük honlapunkat a tárhelyen. Az email, amit a tárhely szolgáltatótól kaptál, tartalmazza az szükséges adatokat. Egy kis keresgéléssel az interneten, könnyen beállíthatod és üzemeltetheted majd az FTP kliensed.

FTP kapcsolat segítségével frissíthetjük a weboldal tartalmátAzonban mielőtt feltöltöd a tárhelyedre a munkád, mindenképpen olvasd el, amit írtam. Nézd meg az egyes elemek helyét és szerepét. Gyakorold egy kicsit a HTML leírónyelvet és egészítsd ki a jelenlegi, kicsit hiányos kódot.

Amint úgy érzed, teljes mértékben megértetted a META elemeket, már át is térhetsz . Mindez el fog tartani egy darabig és biztosan számos kérdés fel fog merülni benned.

Ismét elengedhetetlen kiemelnem: Mindig keresd meg az interneten a kérdéseidre a válaszokat. Olvass el mindent az ott említett META elemek szerepéről, illetve változóiról. Tudom, könnyű ezt mondogatni, de hidd el, csak így tudsz önállóan és ingyenesen megtanulni mindent.

Hová vezet mindez?

Az egész lényege az lenne, hogy az alapjaitól ismerd meg a SEO rejtelmeit. Teljesen a nulláról el fogunk jutni az összetett és bonyolultabb megoldásokig. Saját magunkat fogjuk . Megnézzük majd, hogy a keresőrobotok miképpen értékelik az erőfeszítéseinket. A saját hibáinkat fogjuk javítani, mert tökéletes honlap optimalizálására senki sem fog felkérni.

Folytatása következik…

Jelenleg további bejegyzések készülnek, melyek egymásra épülve segítenek majd előre haladni a keresőoptimalizálás útvesztőjében. Úgy gondolom, ez idáig elegendő tennivalóval láttalak el ahhoz, hogy önállóan elkezd bővíteni az ismereteidet.

Addig, míg gyakorolsz, látogass vissza hozzám egy-egy valós hatástanulmányért és érdekeségért a technikai SEO területéről.

Amennyiben valóban elszántad magad és belevágsz az önképzésedbe, ne feledkezz el feliratkozni a hírlevelemre és azonnal értesítelek, amint elkészültem egy újabb bejegyzéssel.

Hogyan tovább?

Érdekel a cikksorozat első része? Az alábbi gombra kattintva megtalálod:

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...