Miről olvashatsz ebben a bejegyzésben?

Az előző bejegyzésben a , most pedig itt az ideje egy kicsit mélyebbre ásnunk. A cikksorozat második részében megnézzük, mire kell kiemelt figyelmet szentelnünk a tervezés időszakában, illetve egy-egy bejegyzés előkészítése során.

Ez lesz a kulcsszó kutatás. Ez a sorozat alapvetően azoknak készül, akik kezdők a keresőoptimalizálás területén és szeretnék mélyrehatóan megismerni a SEO - mint ingyenes online marketing módszer - alapjait. A cikk terjedelmes és részletes, melynek a lényege, hogy közérthetően ismertesse meg veled a következetes és professzionális tervezés és kivitelezés folyamatát.

Miért fontos a kulcsszó kutatás?

Alapvetően minden vállalkozás számára létfontosságú az internetes megjelenés. Az internet segítségével több emberhez juttathatják el üzenetüket, amely lényegesen befolyásolja az adott vállalkozás sikerességét. Ezt nem is akarom tovább ragozni, szerintem ezzel mindenki tisztában van.

Jelen esetben számunkra az a fontos, hogy adott üzenet a lehető legtöbb emberhez eljusson. Ezen a ponton mindenképpen szeretném kiemelni, miszerint számunkra az értékes látogató az, aki pontosan azt keresi, amit mi kínálni tudunk számára.

Tehát, nekünk az a csoport a „legtöbb ember”, aki konkrétan az általunk forgalmazott szolgáltatás, vagy termék után érdeklődik. Őket kell elérnünk.

Csak a hatásos online marketing segítségével lehet sikeres egy vállalkozás internetes jelenléteHa tervszerű és folyamatosan növekvő bevételt szeretnénk elérni, a potenciális célközönségünk bizonyos értelemben mindvégig korlátozott lesz és ez így is van jól az online marketing világában. Gondoljunk csak bele! Kiket szeretnénk a boltunkban látni? Sok betévedt látogatót, aki tovább áll, vagy sok vásárlót, aki pontosan minket keres?

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, mindösszesen annyi dolgunk van, hogy pontosan megkeressük a vállalkozás célcsoportját, majd számukra fogalmazzuk meg üzenetünket, amely vásárlásra ösztönzi őket.

Itt jön a csavar a dologban. Mivel a weboldal tulajdonosok szakértőnek számítanak szakmájukban, így elfogultak az iránt. Sokszor nem azt kell megfogalmazniuk, amit ők tudnak, hanem amire a leendő vásárlóik keresnek.

A legszebb az egészben, hogy a keresőmotorok is így működnek. Számukra a cél az, hogy az interneten böngésző egyén, egy keresés során releváns és minőségi találatot kapjon.

A következtetéseket levonva, olyan tartalmat kell készítenünk, amely releváns és minőségi a célközönségünk számára. Egy szó, mint száz: A kutatás során ki kell elemeznünk, milyen szavakra keresnek rá a legtöbben és ehhez kell igazítanunk weboldalunk struktúráját, illetve üzenetét.

A fentieket figyelembe véve, bátran kijelenthető, hogy a siker alapja a profi, tervszerű és konzekvens kulcsszó kutatás.

Mi az a Long tail kulcsszó?

Mielőtt belevágunk a kulcsszó kutatás folyamatába, mindenképpen tisztázni szükséges pár alapvető dolgot.

Ha kulcsszavakról beszélünk, az koránt sem azt jelenti, hogy egy-egy szót keresünk. Az adott szóhoz tartozó szóösszetétel sokkal fontosabb nekünk, mint azt gondolnánk. Lássuk miért.

A különálló szavak esetében viszonylag egyszerűen meg lehet határozni egy weboldal témáját. Szimplán olyan szavakat keresünk, melyek a lehető legpontosabban leírják az adott szolgáltatást, vagy terméket. Számos esetben itt már képbe jönnek szóösszetételek is. Miért is fontosak számunkra a szóösszetételek? Minél mélyebbre tudjuk vissza vezetni a kereséseket, annál nagyobb eséllyel találjuk meg azokat az ügyfeleket, akiknek nagyobb a hajlandóságuk a vásárlásra.

A long tail kulcsszavak nagy előnye, hogy később ragadja meg az egyént, így sokszor nagyobb konverziót (látogató ÷ vásárlás) lehet elérni vele, mint az általános kulcsszavakkal. Nézzünk egy fiktív példát a fentiekkel kapcsolatban:

Példa:

Szint Kulcsszó Keresés
1. szint Bútor 4300
2. szint Bútorkészítés 2400
3. szint Egyedi bútorkészítés 1200
4. szint Egyedi bútorkészítés Budapest 660

Tehát. Tegyük fel, valaki egyedi bútort szeretne készíttetni magának Budapesten. Nagyobb a valószínűsége, hogy a negyedik, majdnem egy egész mondatra optimalizált oldalon fog vásárolni, mint az első kulcsszóra optimalizált oldalon. Ráadásul a hasonlóan komplex kulcsszavakra kisebb a verseny, így általában könnyebb jó helyezést elérni velük, mint az általános szavakkal.

Ettől függetlenül nem szabad a teljes weboldal felépítését csak erre alapozni. Amint rátérünk az URL struktúra felépítéséhez, bővebben kifejtem majd az okát. De addig is nézzük meg, milyen negatív hatásai lehetnek a túl általános, vagy rosszul megválasztott kulcsszavaknak.

Átkattintási arány és konverzió

Két fontos statisztikán alapuló tény befolyásolja egy weboldal sikerességét. Az egyik az átkattintási arány, a másik pedig a konverzió.

A kulcsszó kutatással a pontos célzást, a pontos célzással pedig az átkattintási arányt és a konverziót növelhetjükAz átkattintási arány a keresési megjelenésekre történő kattintás. Itt tudni érdemes, hogy az első három organikus találatra történik a kattintások nagyjából 55%-a. A többi a hirdetések és a hátrébb elhelyezkedő találatok között oszlik el.

A konverzióról pedig - statisztikák alapján - elmondható, miszerint minden 100 látogatóból 1 vásárol. Ez nagyon általános, de mindenképpen érdemes kalkulálni vele.

A fentiekből kifolyólag luxusnak tartom a túl általános szavakra történő optimalizálást, mivel sokkal nagyobb rá a verseny és kevésbé valószínű, hogy pontosan azt az információt találja meg a látogató, amit konkrétan keres. Ebből kifolyólag csökken a lehetőség az első három találat közé feltornázni az oldalt és ezzel párhuzamosan a konverziós cél elérése is hosszabb folyamatot igényel, ami növeli a lemorzsolódás lehetőségét.

Amennyiben a kettőt összefűzzük, ismét kirajzolódik a pontos célzás és tervezés fontossága. Nekünk az a dolgunk, hogy az első három találat között szerepeljen az oldal és a hozzá tartozó tartalom releváns legyen a keresésre.

A pontatlan célzás felesleges erőforrásokat köt le és a keresőmotorok számára is jelzés értékű. Csökken az oldalon töltött idő, illetve nő a lemorzsolódás. Mindezek egy olyan körforgás részei, amelyek nagyban befolyásolják egy oldal megítélését a keresőmotorok szemében. Egyszerűen elkezdik hátrébb sorolni a weboldalt, mivel a látogatók kevésbé érzik hasznosnak az oldalon talált tartalmat.

Most, hogy már kifacsartam a lelkét is az elméleteknek és összefüggéseknek, itt az ideje arról beszélni, miképpen kutassunk kulcsszavakat…

A kutatás folyamata

Az alábbiakban összeszedtem mindazon lehetőségeket, melyek segítségével a kulcsszó kutatás teljes szegmensét lefedem. Néha túlzottnak tűnhet majd, de ha már ez a téma, miért ne néznénk meg az összes létező eljárást? Az alapoktól fogom kezdeni és szépen haladok majd a komplex megoldások irányába. Lássuk…

Ötletek, szavak gyűjtése

Nyilván tudod, miről szól az adott, vagy éppen készülő oldal. Ha pedig más részére végzed a kutatást, bizonyára felteszed neki a kérdést. A lényeg: Vess papírra a weboldal témájával kapcsolatban annyi szót és kifejezést, amennyit csak tudsz. Ha már kifogytál az ötletekből, még mindig tudsz hová fejlődni. Keress rá a böngésződben a szavakra és máris megvan a konkurencia.

A kulcsszó kutatás folyamatának bemutatása kezdők részéreŐk már valószínűleg rég elvégezték a kulcsszó kutatást. Az egy más kérdés, hogy jól, vagy sem. Ezt két módon derítheted ki:

Ctrl+U billentyűkombinációval megnézheted a forráskódjukat és ha még mindig (hozzáteszem feleslegesen) használják a meta keywords tagot, akkor találhatsz extra ötleteket.

Másold ki az URL-eket és illeszd be valamelyik programba, ahol hamar kiderül, jól végezték munkájukat, vagy sem.

Tudom! Ez már túlzásnak tűnhet, de minden estre egy próbát megér. Amennyiben még ez sem lenne elég, nyugodtan kikeresheted a listádon lévő összes szó szinonimáit.

Kifejezések gyűjtése, azok kiterjesztése

Szuper! Elvileg van jó pár szavad, illetve szóösszetételed. Itt az ideje megkeresni a további lehetőségeket. Ezek lesznek a kiterjesztett kulcsszavak - szóösszetételek, amiről a fentiekben már írtam. Menjünk tovább!

Nyiss meg egy Excel munkafüzetet, mert a következő lépésben kibővítjük listánkat. Itt találsz egy jó kis , ahol egyesével keress rá a listádon lévő szavakra. Természetesen ingyenes online alkalmazásról van szó.

Ami érdekes benne, olyan lehetőségeket is kilistáz, melyek szépen kiegészítik majd az Adwords által biztosított adatokat.

Bár itt a legtöbb adatot kitakarják, de a lényeges adat mégis elérhető lesz számunkra. Ezek lesznek a kulcsszó ötleteink. Itt egyszerűen csak le kell mentened az adatokat és beillesztened azokat a saját kis listádba.

Ha jól csináltad, meg fogsz lepődni, mennyi lehetőséget találtál. Nekem utoljára 32 kulcsszóra 700 lehetőség jött ki. Természetesen itt lesznek releváns és irreleváns eredmények, de ezen a ponton ezzel sem kell még foglalkoznunk.

Kulcsszavak rendszerezése

Igen, ez a pont a vízválasztó. Amint átnézzük a kis gyűjteményünk, hamar rá fogunk jönni, hogy nagyon sok szóösszetétel és kulcsszó nem illik a profilunkba. Ezeket ne töröljük, mert fontosak lehetnek számunkra a későbbiekben. Később még visszatérek rá, hogy miért.

Egyszerűen készítsünk két listát. Az egyik a releváns, a másik pedig az irreleváns találatokat tartalmazza.

A releváns kulcsszavak

Szóval. Már rendelkezünk jó pár kulcsszóval, de ismeretlen számunkra az átlagos havi keresések száma, a CPC, illetve a verseny mértéke. Ezek fontos adatok a kulcsszó kutatás szempontjából.

A kulcsszó kutatással a releváns szavakat és kifejezéseket célozzuk megAz átlagos havi rákeresések száma, jelen esetben a legfontosabb információ számunkra. Segítségével viszonylag pontosan megtudhatjuk, mennyien is keresnek az adott kifejezésre havonta. Ebből az adatból már szépen lehet dolgozni és fogunk is.

A CPC (Cost Per Click) a hirdetésre kattintás becsült árát mutatja meg számunkra. Természetesen egy kattintásról van szó. Ez akkor fontos számunkra, ha hirdetni szeretnénk a Google Adwords segítségével. Ezt csak extraként említem meg, mert ez már a Search Engine Marketing (SEM) kategóriájába tartozik.

Ettől függetlenül az online marketing területén sohasem árt előre gondolkodni. Itt használnánk fel majd az irreleváns kulcsszavainkat, amelyeket külön gyűjtöttük ki. Lassan mondom a lényegét, de még hátra van a verseny mértéke.

A verseny mértéke egy adott kifejezésre megmutatja számunkra, hogy versenytársaink, mennyire tartják fontosnak azt, illetve mekkora erőfeszítést tesznek az adott kifejezésre való optimalizálás során.

Itt is érhet minket meglepetés. Amennyiben túl nagy a verseny, úgy nehezebb dolgunk lesz jó helyezést elérni az organikus találatok listáján. Amennyiben viszont nagyon kicsi a verseny rá, úgy érdemes beütnünk a keresőbe és manuálisan megnéznünk, hogy mit is dob rá a keresőmotor. Ugyanis sokszor előfordul, hogy egy márkanévről, vagy egy olyan szolgáltatásról van szó, ami teljesen irreleváns találatot ad ránk nézve. Nézzünk példákat:

Példák:

Labodoor

Mégis mi ez? A "cold room" kifejezés kutatása közben akadtam rá és meglepő módon a Google szerint nagyon jól szerepel a témában. De a valóságban nem laboratóriumi ajtókat fog hozni a keresőben, hanem egy vitaminokat tesztelő cég oldalára fogunk kerülni. Ugye nem akarunk vele versenyezni, ha laboratóriumi ajtókat gyártunk?

Közösségi háló

De maradjunk a szakmánál. Begépelésével nem egy bejegyzés lesz az első a találatok között, hanem az azonos című film.

A tanulság az, hogy a kulcsszavak kutatása során mindig manuálisan is le kell ellenőrizni a kiválasztott kulcsszavunkat.

Gondolkodjunk előrelátóan

Ugyebár említést tettem a számunkra feleslegesnek tűnő eredményekről, melyeket külön gyűjtöttünk. A legszebb az egészben, hogy a későbbiekben őket is a hasznunkra tudjuk fordítani.

A ugyan a keresőmotorokban történő ingyenes megjelenítés lehetőségeit használja ki, de ha már tökélyre fejlesztettük oldalunkat a SEO terén, akár megpróbálkozhatunk hirdetésekkel is. A keresőoptimalizálás hosszú távú és folyamatos eredményeket produkál, de kell egy kis idő, mire kifejti hatását. Ez általában az új weboldalaknál hosszabb ideig tart.

A Google Adwords hirdetésekkel gyors, de csak ideiglenes sikereket lehet elérniTekintettel a fentiekre egy jól célzott Adwords hirdetéssel azonnali sikereket lehet elérni. Az egyetlen probléma ezzel, hogy ez bizony költséges mutatvány és csakis addig tart, amíg a pénztárcánk bírja.

Ettől függetlenül, a következtetéseket levonva, - ha okosan csináljuk - a kettő jól kiegészíti egymást. Ezen a ponton már rendelkezünk az összes fontos adattal, amelyeket fel is tudunk használni. De hogyan is van ez?

Felkeressük Adwords fiókunkat és beállítunk egy hirdetést. Egyszerűen kiválasztjuk a kulcsszót, amire hirdetni szeretnénk. Megírjuk a hirdetés szövegét, majd a kulcsszóhoz tartozó irreleváns kifejezéseket – amelyeket külön gyűjtöttünk – betesszük kizáró kulcsszóként.

Ezzel sok pénzt és időt lehet spórolni, mivel a Google néha ott is megjeleníti a hirdetésünket, ahol mi azt nem feltétlenül akarjuk. Minden egyes felülvizsgálatnál külön-külön ki kell zárni a felesleges megjelenítéseket. Ez eltart egy darabig, hacsak előre meg nem adjuk, hogy mire nem akarjuk megjeleníteni a hirdetésünket. Természetesen nekünk már rendelkezésre áll a kis listánk erre vonatkozóan is.

Tehát. Az eddig összegyűjtött kis adatbázisunk több célra is használható. Tudjuk, hogy mivel akarunk dolgozni és mivel nem. Mindkettő hasznos információ számunkra.

Elég is mára a hirdetésekből ennyi. A lényeg az, hogy hosszú távon lássuk a lehetőségeinket, amelyeket ki tudunk használni. De ha már Adwords, lássuk, mire tudjuk még használni.

A Google Adwords használata

Fontos tudni, miszerint a Google kulcsszótervező eszköze már nem szolgáltat teljes adatokat azon felhasználók részére, akik nem hirdetnek. Ő részükre csak egy intervallumot ad meg a havi átlagos keresések számának tekintetében. Ezzel az adattal viszont nem lehet profi módon tervezni.

A minimális összeg, amit fel lehet tölteni az 3000 Ft. Ezért a pénzért már teljes joggal használható az eszköz. Minden adatot biztosít. Az előző bekezdésben foglaltak alapján már el is kezdhetjük hirdetni saját oldalunkat és így két legyet ütünk egy csapásra. Hirdetünk is és tervezhetünk is.

Amennyiben nem szeretnél erre pénzt áldozni, a ingyen juthatsz hasonló adatokhoz, de az egy picit tovább fog tartani.

Szóval. Fogjuk a szép listánkat - amely a releváns kulcsszavakat tartalmazza - és lehívjuk a Google kulcsszótervező adatait.

Bejelentkezünk fiókunkba. Majd:

Eszközök, számlázás és beállítások ( Jobb felső sarok ) Tervezés Kulcsszótervező Keresési mennyiséggel és trendekkel kapcsolatos adatok lekérése.

A Google Adwords kulcsszótervezőjének használataItt add meg a listádon szereplő összes kulcsszót és szóösszetételt, állítsd be a nyelvet és a célországot, majd kérd le az adatokat.

Végül töltsd le az eredményeket Excelben.

Ez után csak annyi a teendőd, hogy tartományonként csökkenő sorrendbe teszed az eredményeket a keresési mennyiséggel kapcsolatos adatok alapján. Amint elkészültél, el kell döntened, melyik értékhatár az, ami elfogadható számodra. Húzol egy vonalat és a felette lévő eredményeket szelektálod relevancia szerint.

Amennyiben olyan találatokat is kapsz, ami egyáltalán nem oda való, akkor bővítheted a nem kívánatos listádat.

Ezzel be is fejeződött a kulcsszó kutatás. Most már több adat áll rendelkezésedre, mint amit egyszerre kezelni tudnál. Itt az ideje elgondolkodni azon, hogy miképpen használd fel azokat.

Személy szerint az eredményeket kikutatom és feldolgozom a is, amely jobban vizualizálja az adatokat.

Kulcsszavak és URL struktúra

és bizony sokszor felmerül a kérdés, hogy egy weboldal struktúráját miként kell felépíteni. Mivel itt is nagy szerepe van a kulcsszavaknak, így mindenképpen szükséges említést tenni a kulcsszó kutatás és az URL struktúra kapcsolatáról.

A legfontosabb kérdések egy weboldal felépítése során:

  • Milyen hosszú távú tervei vannak a tulajdonosnak?
  • Milyen irányba szeretné fejleszteni a vállalkozás online megjelenését?
  • Bővül a későbbiekben a szolgáltatások, vagy terméket tárháza?

Ezeket a kérdéseket sokszor nagyon nehéz előre behatárolni. Ettől függetlenül érdemes számításba venni a lehetőségeket.

A weboldal szerkezeti felépítése profi tervezést igényelUgyebár említést tettem az általános szavakról és a hosszú kifejezésekről. A weboldal felépítését tekintve ezt úgy kell elképzelni, mint egy piramist. A Piramis csúcsa mindig az a szó, amely teljesen lefedi a vállalkozás tevékenységi körét. A komplex kulcsszavak pedig a részleteket fejtik ki. Ezeket kell szépen lelépcsőzni az URL struktúra felépítése során. Az utóbbi rövidtávon, az előbbi pedig hosszú távon térül meg.

Lényegében a hosszabb kifejezésekre és szóösszetételekre épített oldalak erősítik az egyes kulcsszavakra épített oldalakat. Mivel minden honlap más és más, így elég nehéz megmondani, hogy melyik a legmegfelelőbb kulcsszó, amire az adott oldal épülne.

Ezzel kapcsolatban mindenképpen szükséges a lehető legkörültekintőbb kutatás és a megfelelő legfelsőbb szintű kulcsszó kiválasztása. A kutatás során nagyon sok adatot fogunk kapni, ami lehetővé fogja tenni számunkra a pontos tervezést. Időt kell rá szánni, papírra vetni és kapcsolati vázlatot készíteni. Így szépen ki fog rajzolódni a honlapunk struktúrája.

A lépcsőzéssel kapcsolatban legyünk körültekintőek. Ne essünk túlzásba. Általában maximum 3 szint lefed egy teljes weboldalt, bár ezt weboldala válogatja. A lényeg, hogy jól felépített, átlátható és a lehető legegyszerűbb legyen a struktúra.

Útravaló

A keresőoptimalizálás azért jó, mert minden apró részlet számít. Mint tudjuk a SEO lényege, hogy oldalunk minél előrébb kerüljön a keresési találatok listáján. Véleményem szerint annak a weboldalnak van létjogosultsága, amely jól teljesít az organikus találatok között. Már a tervezéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a keresőoptimalizálásra. A kulcsszó kutatás a weboldal készítés folyamatának alapvető és egyben a legfontosabb része.

A segítségével felmérhetjük a keresletet, meghatározhatjuk elérendő céljainkat, majd belevághatunk a weboldal elkészítésébe…

Ez a cikk eléggé hosszúra sikerült, nem? Úgy gondolom eléggé részletesen kifejtettem a témát. Amennyiben mégis kérdésed merülne fel, keress fel vele.

Hogyan tovább?

Érdekel a cikksorozat előző, vagy a következő része? Az alábbi gobok segítségedre lesznek:

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...