Szolgáltatásaim

Keresőoptimalizálás

Legyen szó új, vagy régi weboldalról a keresőoptimalizálás segítségével fellendítheted vállalkozásod.

Weboldal elemzés

Weboldalad nem teljesít jól a keresési találatok között? Derítsük ki közösen, mi lehet ennek az oka!

Weboldal felügyelet

Ha kíváncsi vagy weboldalad teljesítményére, vagy csak nem tudod, merre indulj.

SEO tanácsadás

Egy kis segítséggel Te is megfelelően kezelheted weboldalad, ha tudod, mit és hogyan kell elkészíteni.

Hihetetlen AKCIÓ! Most 30% kedvezmény jár egy teljes weboldal elemzéshez!

A keresőoptimalizálás fontossága

Nincs is annál jobb, mint amikor egy-egy oldalunk első helyen jelenik meg a Google keresési találatai között. Az első három keresési találatra történik - megközelítőleg - az összes kattintás 55%-a. Ők mindannyian ingyenesen érkeznek a weboldalunkra. Ahhoz viszont, hogy mindezt elérjük, számos tényezőt előre meg kell fontolnunk és következetesen kell kezelnünk azokat.

Írhatnék ódákat arról, hogy a keresőoptimalizálás mennyire fontos, illetve nélkülözhetetlen egy weboldal sikeres üzemeltetésében, de ez már lerágott csont. Én inkább azt szeretném megmutatni, hogy konkrétan miről is van szó. Miről szól a SEO.

Mielőtt azonban belevágunk a konkrét rangsorolási tényezőkbe, meg kell ismernünk a keresőoptimalizálás területeit, hogy jobban megértsük azokat. Mindösszesen három specifikus területről szeretnék említést tenni, ezek pedig a technikai keresőoptimalizálás (technical SEO), az oldalon belüli keresőoptimalizálás (on-page SEO) és végül az oldalon kívüli keresőoptimalizálás (off-page SEO).

Tartalom:

 • Technikai keresőoptimalizálás; Elkezdem
 • Oldalon belüli keresőoptimalizálás; Itt kezdem
 • Oldalon kívüli keresőoptimalizálás; Inkább itt
 • A keresőoptimalizálás tényezői ("A Google 200"). Ez érdekel

A technikai keresőoptimalizálás

A technikai keresőoptimalizálás lényege az, hogy a keresőrobotok akadálymentesen át tudják járni a weboldalt és a lehető legtöbb hasznos információt tudják kinyerni belőle. Itt tudunk extra információkat biztosítani számukra és itt kell minden kötelező elemet megjeleníteni, annak érdekében, hogy tartalmunkat megfelelően indexeljék.

A technikai keresőoptimalizálás a SEO alapjaÁltalában ezen a területen van a legtöbb hiányosság a weboldalak esetében. Manapság nagyon gyorsan, nagyon szép weboldalakat lehet készíteni. Azonban számtalan esetben előfordul, hogy a szép oldalak tele vannak szabványhibákkal. Fontos tudni, nem mindenki vizuálisan vizsgálja honlapunkat. A keresőrobotok sokkal többet látnak oldalunkból, mint mi azt gondolnánk.

Sokszor találkoztam olyan oldalakkal egy-egy weboldal elemzés során, amelyeken egyszerűen figyelmen kívül hagyták a technikai keresőoptimalizálás tényezőit. Sajnos a weboldal készítés és a SEO két különböző dolog, de mégis együtt kell kezelni őket. A honlapok működnek technikai keresőoptimalizálás nélkül is, csak így sokkal kevesebb esélyük van a sikerre azokhoz képest, akik figyelnek erre. Miért mondom ezt?

Egy böngésző akkor lehet sikeres, ha kiszolgálja a felhasználói igényeket és növeli a felhasználói élményt. Pontosan ezt teszi a Google. Ezért egyértelműen azokat a weboldalakat sorolja előrébb a keresési találatok listáján, amelyek megfelelnek az általa támasztott követelményeknek.

A fentieknek megfelelően a technikai keresőoptimalizálás során, személy szerint kiemelt figyelmet fordítok az alábbiak megvalósítására és integrálására:

Szabványos HTML

A HTML leírónyelv a webes megjelenés alapja. A minimum az, hogy legalább itt ne legyenek szabványhibák.

Szabványos meta adatok

A meta adatok segítik a böngészőket és a robotokat a weboldal jobb megértésében. Nagyon nem mindegy, milyen meta adatokat, hogyan használunk.

Gyors oldalbetöltési idő

A gyorsan betöltődő oldal növeli a felhasználói élményt, ami a legfontosabb tényező, hiszen ők vásárolnak tőlünk.

Open Graph Protocol

Az OG protokoll a közösségi hálók által használt meta elemek beolvasásával kapcsolatos eljárás, amit nem árt megfelelően alkalmazni.

Strukturált adatok

A strukturált adatok segítségével jelölhetjük meg tartalmunkat, így lehetőségünk nyílik extra adatok megjelenítésére a keresőkben.

Oldaltérkép

Az oldaltérkép segítségével könnyebben feltérképezik a robotok oldalunkat. Lényegében segítjük az indexelést.

Egyéni 404-es oldal

Ha valami oknál fogva törlünk, vagy csak elgépel a felhasználó egy URL-t, próbáljuk személyre szabottan vissza irányítani oldalunkra.

robots.txt fájl

Ez a fájl tartalmazza elképzeléseinket weboldalunk feltérképezésének lehetőségeiről. Ez egy ajánlás a pókok (webspiders) irányába.

Szerver szintű duplikáció kezelés

Alap esetben egy oldal több verzióban is elérhető. Minden egyes lehetőséget egyetlen opcióra kell irányítani.

Mobilbarát megjelenés

Mikor, ha nem most a legfontosabb a mobilra optimalizált weboldal. A Google kiemelt figyelmet fordít rá.

Biztonságos protokoll

Ha az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, 2017 januárjától az URL előtt már a „biztonságos” feliratot láthatod a Chrome fejlécében. Ha nem, akkor kattints az információra és leesik az állad!

A fenti követelmények megvalósulása esetén lényegében elmondható, hogy a weboldal elő van készítve az oldalon belüli keresőoptimalizálásra.

Oldalon belüli keresőoptimalizálás

Amint technikailag rendben vagyunk, már csak a megjeleníthető elemek keresőoptimalizálásával kell foglalkoznunk. Itt kell kiemelt figyelmet szentelnünk célközönségünk felkutatására, elérésére és meggyőzésére. Az oldalon belüli keresőoptimalizálás a legjobb eszköz céljaink eléréséhez. Az indexelés során tartalmunk minősége és mennyisége a legfontosabb tényező.

Az on-page seo segítségével az oldalon megjelíthető elemeket optimalizáljukBiztosak lehetünk benne, hogy a keresőmotorok is kiemelt figyelmet fordítanak rá. Folyamatosan elemzik a felhasználók böngészési szokásait, valamint számos egyéb pszichológiai tényezőt figyelembe véve, azokat matematikai alapokra helyezve, algoritmusokat hoznak létre. Ezen algoritmusok célja az, hogy a robotok, akik feltérképeznek egy oldalt, megértsék az emberi természetet, szokásokat és ennek megfelelően rangsorolják a tartalmat. Ezáltal nekünk is sok mindenre oda kell figyelnünk, amennyiben minőségi tartalmat akarunk közzétenni.

Az oldalon belüli keresőoptimalizálás segítségével követhetjük mindazon szabályokat és kikövetkeztetett eljárásokat, amelyek segítségével a lehető legjobb eséllyel szállhatunk versenybe konkurenciánkkal. Lássunk pár példát a teljesség igénye nélkül:

Kulcsszó a title tagban

Ez az egyik legfontosabb. A title tag megjelenik a keresési találatok listáján. Ha nincs benne a kulcsszó, amire a felhasználó rákeres, akkor mi keresnivalója lenne az adott listán?

A title tag a kulcsszóval kezdődik

Ha már valaki rákeres a kulcsszavunkra és oldalunkat kilistázza a böngésző, akkor tegyük előre a kulcsszavunkat, mert így nagyobb eséllyel választ minket a felhasználó.

Kulcsszó a description tagban

Szintén fontos, hogy itt is megjelenítsük kulcsszavunkat, hiszen ez a weboldal rövid leírása.

Kulcsszó a h1 tagban

Miről-másról szólna a tartalmunk, ha nem a célzott kulcsszóval kapcsolatos témáról.

A kulcsszó a releváns szó a tartalomban

Akkor releváns, ha ez a szó van a legtöbbször megjelenítve a tartalomban.

Tartalom hossza

Minél több a tartalom egy weboldalon, annál jobb. A google szerint a tartalom a legfontosabb. Kicsit lerágott csont ez az idézet, de miért ne említeném meg? „Content is king”.

Kulcsszó sűrűség

Sokszor olvasom, hogy már régóta nem számít a kulcsszó sűrűség. A kérdés csupán annyi, hogy miért jár hátrányos következményekkel a kulcsszóhalmozás? Tartsuk 2% alatt és rendben leszünk.

Duplikált tartalom

A duplikált tartalom azért hátrányos, mert a keresőrobotoknak egyszerűen gondolkodni kell rajta, hogy most melyik-melyik. És ha gondolkodik, akkor negatívan ítéli meg azokkal szemben, akik egyértelműek.

Duplikált tartalom a title tagokban

Akkor most ki-kivel van? Melyik cím, melyik oldalhoz tartozik? Szintén elgondolkodtató a robotok számára.

Duplikált tartalom a description tagokban

A fentiekhez hasonló okokból hátrányos.

rel=canonical

Érdekes lenne, ha egymás után 73 keresési találatunk lenne ugyanarra a termékre, mert mondjuk 73 színben kapható. A Google szerint is. Ezért kell megjelölni egyet, amit előnyben részesítünk, így ezen sem kell gondolkodnia. Erre van a canonical „jelölés”.

Képek méretének optimalizálása

Egyrészt gyorsabban betöltődik az oldal, másrészt a böngészőnek sem kell átméretezni a képet. Senki sem szeret feleslegesen dolgozni. Pláne a Google.

Tartalom frissítésének gyakorisága

Minél gyakrabban teszünk közzé tartalmat, annál aktívabb a weboldalunk. Egyértelműen előnyös.

Kulcsszó említése az első 100 szóban

Mivel az első sorok a legfontosabbak, így jó, ha mindjárt az elején megerősítjük az olvasót, hogy jó helyen jár.

Kulcsszó a h2-h3 tagokban

A kulcsszavunk megjelenítése egyes alcímekben jobban megerősíti az olvasót, így több időt tölthet a honlapon.

Természetesen ennél jóval több szempontot kell figyelembe vennünk az oldalon belüli keresőoptimalizálás során, de engedd meg, hogy a többit listába szedve osszam meg veled egy kicsit lentebb. Most pedig nézzük meg, mit tehetünk, ha már elkészült weboldalunk.

Oldalon kívüli keresőoptimalizálás

Nagyon leegyszerűsítve az oldalon kívüli keresőoptimalizálás mindazon eljárások összessége, amit egy adott weboldal jobb helyezésének elérése érdekében teszünk, anélkül, hogy a forráskódokban változtatnánk. Magyarul ide tartozik minden, amit a weboldalon kívül teszünk.

Bármennyire is furán hangzik, ezen a területen van a legtöbb teendő és mint említettem minden egyes ingyenes lehetőséget meg kell ragadnunk. Néha észre sem vesszük, hogy a mennyi lehetőség áll rendelkezésünkre weboldalunk megjelenítésére. Nézzünk meg párat:

Közösségi hálók

A közösségi hálók manapság az életünk részét képezik. Ez az egyik legjobb és leggyorsabb ingyenes lehetőség a látogatószerzésre.

Linképítés

A linképítés segítségével weboldalunkra mutató hivatkozásokat helyezhetünk el külső forrásokban. Régen minden egyes hivatkozás egy szavazatnak számított. Mára azonban a Pinguin algoritmus komoly büntetéssel sújthatja weboldalunkat, ha ezek a hivatkozások nem természetesen keletkeznek.

Ez a terület annyira sokrétű, hogy ha mindent leírnék, soha sem érnék a végére. Ezért az egyszerűség kedvéért megpróbálom a keresőoptimalizálás tényezőit csokorba szedni…

A keresőoptimalizálás tényezői

Közismert az úgynevezett „Google 200 rangsorolási szempontja”, mely szerint a Google 200 különböző rangsorolási szempontot vesz figyelembe egy-egy weboldal indexelése során. A valóságban azonban ennél sokkal több létezik. Mindegyiknek megfelelni lehetetlenség, mivel vannak olyanok, amelyek specifikus weboldalakra vonatkoznak, tehát nem lehet minden típusú oldalra alkalmazni. Ettől függetlenül mindent meg kell tenni, annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érje el oldalunk. Van miből szemezgetni…

Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni azt a néhány keresőoptimalizálással kapcsolatos szempontot, amely befolyásolhatja a keresési találatokban való megjelenést. Ezen tényezők némelyike statisztikákra alapul, némelyike bevált gyakorlat és vannak olyanok, amelyek egyszerűen csak spekulációk. A lényeg az, hogy megértsük a keresőoptimalizálás összetettségét és fontosságát. Lássuk:

Domain szintű tényezők

 1. Domain kora;
 2. Kulcsszó a TLD-ben (Top Level Domain);
 3. A kulcsszó az első szó a domainben;
 4. Domain regisztrációjának hossza;
 5. Kulcsszó az aldomainekben;
 6. A domain története;
 7. Kulcsszóval pontosan megegyező domain név;
 8. Publikus, vagy privát whois;
 9. Büntetett whois birtokos;
 10. Ország TLD kiterjesztés;

Oldal szintű tényezők

 1. Kulcsszó a title tagban;
 2. A title tag a kulcsszóval kezdődik;
 3. Kulcsszó a description tagban;
 4. Kulcsszó a h1 tagban;
 5. A kulcsszó a releváns szó a tartalomban;
 6. Tartalom hossza;
 7. Kulcsszó sűrűség;
 8. Kulcsszó következetesség;
 9. Oldal betöltési ideje;
 10. Duplikált tartalom
 11. Duplikált tartalom a title tagokban;
 12. Duplikált tartalom a description tagokban;
 13. rel=canonical;
 14. Képek méretének optimalizálása;
 15. Képek tömörítése;
 16. ALT tagok;
 17. Képek címe;
 18. Tartalom frissítésének gyakorisága;
 19. Kulcsszó említése az első 100 szóban;
 20. Kulcsszó a h2-h3 tagokban;
 21. "Long tail" kifejezések pontossága;
 22. Nyelvhelyesség;
 23. A szöveg eredete;
 24. Hasznos oldalak (pl: kalkulátor);
 25. Multimédia használata;
 26. Olvasási szint;
 27. HTML szabványhibák;
 28. Domain Authority;
 29. PageRank (Az értéke már nem nyilvános);
 30. URL hossza;
 31. URL struktúra;
 32. Alulvonás az URL-ben;
 33. Írásjel az URL-ben;
 34. Emberi szerkesztés;
 35. Oldal kategóriája;
 36. Wordpress tagok;
 37. Kulcsszó az URL-ben
 38. Breadcumbs (morzsa menü);
 39. Referenciák és források;
 40. Pontozott és számozott listák;
 41. Oldaltérkép;
 42. Elsődleges kulcsszón kívül indexelt más kulcsszavak;
 43. A weboldal kora;
 44. Felhasználóbarát megjelenés;
 45. Parkolt domainek;
 46. Hasznos tartalom;
 47. Kapcsolat oldal megléte;
 48. Egyedi 404-es oldal;
 49. AMP oldalak;
 50. Felhasználási feltételek oldal;
 51. Domain megbízhatóság;
 52. Oldal felépítése;
 53. Oldal frissítése;
 54. Oldalak száma;
 55. A szerver elhelyezkedése;
 56. A szerver válaszideje;
 57. SSL tanúsítvány megléte;
 58. Reszponzív megjelenés;
 59. Mobil barát megjelenés;
 60. Youtube videók;
 61. Használhatóság;
 62. Google analytics használata;
 63. Search Console használata;
 64. Észrevételek, értékelés használata;
 65. Ikonok használata;
 66. Google + oldal használata;
 67. Favicon használata;
 68. Strukturált adatok;
 69. Open Graph Protocol;
 70. Apple icon használata;
 71. Iphone, Ipad-ra optimalizált weboldal;
 72. Nyomtathatóság;
 73. Biztonság.

Linkek

 1. Linkek száma, illetve minősége:
  • Kifelé mutató;
  • Belső;
  • A weboldalunkra mutató;
  • Közösségi oldalakról származó;
  • Tört;
  • Átirányított;
  • 301-el átirányított oldalakról származó;
  • Kölcsönös;
  • Affiliate;
  • Fórum;
  • Szponzorált;
  • Releváns;
  • Nyitólapra mutató;
  • Nofallow;
  • Dofallow;
 1. A linkelő domain kora;
 2. A linkelt oldalak száma;
 3. Alt tagok anchor text-je;
 4. Linkek, .edu, vagy .gov domainekről;
 5. A linkelő oldal szakmai tekintélye;
 6. A linkelő weboldal szakmai tekintélye;
 7. Linkek a konkurenciától;
 8. Linkek saját tulajdonban lévő más domainről;
 9. Vendég blog;
 10. Anchor text a viszont linkekben;
 11. Belső linkek anchor text-je;
 12. Link title tagja;
 13. TLD ország linkek;
 14. Belső linkek elhelyezkedése;
 15. Külső linkek elhelyezkedése;
 16. Linkek sebessége;
 17. Szöveg a link körül;
 18. Linkek „hub” oldalakról;
 19. Linkek a wikipediáról;
 20. A viszont link kora;
 21. Természetes link profil;
 22. A linkelő oldal TrastRank-ja.
 23. A linkelő oldalon lévő szavak száma;
 24. A linkelő oldal tartalmának minősége;

Felhasználói interakció

 1. Átkattintási arány egy kulcsszóra;
 2. Átkattintási arány az összes kulcsszóra;
 3. A felhasználó böngészési előzményei;
 4. A felhasználó keresési eredményei;
 5. Oldalon töltött idő;
 6. Direkt forgalom;
 7. Visszatérő látogatók;
 8. Letiltott oldalak;
 9. Könyvjelzőzött oldalak;
 10. Kommentek száma;
 11. Felhasználói érékelések;
 12. Felhasználói érékelések száma;
 13. Biztonságos böngészés (18+);
 14. Google plusz körök;

Közösségi háló

 1. Tweet-ek száma;
 2. A Twitter fiók kora;
 3. Megosztó Twitter oldal megbízhatósága;
 4. Facebook oldal kora;
 5. Facebook kedvelések száma;
 6. Facebook megosztások száma;
 7. Megosztó Facebook oldal megbízhatósága;
 8. Pinterest pin-ek;
 9. Szavazatok különböző közösségi hálókon (reddit, stumbleupon, digg);
 10. Google plusz-ok száma;
 11. Google + fiók megbízhatósága;
 12. Közösségi aktivitás;
  • Google +;
  • Twitter;
  • Facebook;

Aktivitás

 1. Anchor text a márkanév esetében;
 2. Keresések a márkanévre;
 3. Meglévő Facebook oldal;
 4. Meglévő Twitter oldal;
 5. Meglévő LinkedIn oldal;
 6. A közösségi oldal népszerűsége;
 7. A márkanév megjelenik hírportálokon;
 8. RSS feliratkozók;
 9. A márka székhelye;
 10. Adófizető vállalkozás.

Webspam tényezők

 1. Panda büntetések;
 2. „Rossz szomszédság”;
 3. Sűrű átirányítás;
 4. Felugró ablakok;
 5. Gyanús hirdetések;
 6. Túloptimalizálás;
 7. Hajtás felett lévő hirdetések;
 8. Rejtett Affiliate linkek;
 9. Rejtett tartalom;
 10. Affilate oldalak;
 11. Automatikusan generált tartalom;
 12. Túl sok dofallow link;
 13. IP cím spam listán van;
 14. A tulajdonos spam listán van;
 15. Meta tag spamolás (kulcsszóhalmozás);
 16. Természetellenes bejövő linkek;
 17. Pinguin büntetések;
 18. Túl sok gyenge bejövő link;
 19. Irreleváns bejövő linkek;
 20. Túl sok link azonos IP címről;
 21. Veszélyes szavak az anchor text-ben (méreg);
 22. Kézi spam műveletek;
 23. Linkek eladása;
 24. Ideiglenes link profil.

Végül ami már senkit sem érdekel többé

 1. DMOZ listázás;
 2. Meta keywords használata.

Útravaló

Mint látható, a keresőoptimalizálás kicsit sem egyszerű dolog. Nem csak a felhasználóknak kell minőségi tartalmat és megjelenést biztosítanunk, de a szabványoknak is meg kell felelnünk. Arról nem is beszélve, miszerint a fenti listában szereplő elemek befolyásolják a keresési listában történő megjelenést.

Ezen a ponton mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy a fenti lista nincs kőbe vésve. Ráadásul nem én találtam fel a spanyolviaszt sem. A SEO azért szép mert, ahogy változik a világ, úgy változnak a követelmények és a tényezők is. Nekünk csak tartanunk kell a lépést a változásokkal, továbbá ezzel párhuzamosan törekednünk kell a lehető legjobb lehetőségek kiaknázására egyaránt.

Az álmatlan éjszakákat megelőzvén, ha valaki mindezek után úgy gondolja, hogy túl nagy az elvárásokat támasztanak weboldalával szemben, azoknak megnyugtatásként röviden összefoglalnám a fent említetteket:

Amennyiben a weboldal készítés közben következetesen figyelünk a technikai keresőoptimalizálásra, úgy valóban egy minőségi weboldal tulajdonosai lehetünk. A tartalom az oldalon belüli keresőoptimalizálás segítségével megtalálja és megragadja a célzott közönséget, akiket már csak konvertálnunk kell. Ha mindez még nem lenne elég, jöhet az oldalon kívüli keresőoptimalizálás, mely segítségével ingyenesen hirdethetjük szolgáltatásainkat. Kell ennél több a sikerhez?

Talán már csak valaki, aki mindezt megvalósítja…

Fordulj hozzám bizalommal!

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...