A SEO tanácsadás

Weboldal készítés

Az új weboldalak elkészítése során kiemelt figyelmet kell fordítani a célközönség kiválasztására, mivel rájuk építjük a tartalmat.

Weboldal megújítás

Azok a weboldalak, melyek nem vonzanak elég látogatót, megújításra szorulnak. A kivitelezés azonban komoly szakértelmet igényel.

Üzemeltetés

Sok a tennivaló, ha új látogatókat akarunk weboldalunkra irányítani. A célközönséget folyamatosan és tervszerűen kell bővíteni.

Felügyelet

A keresőoptimalizálás nem ér véget a weboldalt elkészültével. A weboldal eredményeit folyamatosan elemezni kell.

Hihetetlen AKCIÓ! Most 30% kedvezmény jár egy teljes weboldal elemzéshez!

Neked milyen SEO tanácsadásra van szükséged?

Mivel mindenkinek egyéni SEO tanácsadásra van szüksége, így a tartalmat úgy állítottam össze, hogy mindenki egyszerűen megtalálja a számára fontos információt. Vannak bizonyos elemek, amelyek általános érvényűek, így több folyamatban is fontos szerepük van. Ezekre minden területnél külön felhívom majd a figyelmed. A következő tartalomjegyzék segít eligazodni a SEO tanácsadás területei között:

Tartalom:

SEO tanácsadás új weboldal esetében

Egy új weboldal elkészítése mindig komoly kihívást jelent egy vállalkozás életében. Ebben lehet segítségedre a SEO tanácsadás. Azt nem kívánom ecsetelni, miért fontos weboldallal rendelkezni, mert szerintem ezzel mindenki tisztában van. Jelen esetben inkább arra szeretnék törekedni, hogy bemutassam számodra, miért is fontos már a kezdetektől foglalkozni a keresőoptimalizálással. Lássuk:

Mi ismerjük magunkat, de vajon mások is ismernek minket?

Seo tanácsadás új weboldal készítése eseténSzinte minden vállalkozásnak van weboldala, de ez nem jelenti azt, hogy arra rá is talál a megfelelő célközönség. Aki vállalkozik, az bizonyára azért teszi, mert valamihez szakmailag nagyon ért. Talán furán hangzik, de pont a szakmaiság az egyik tényező, ami miatt kevesebben látogatják meg weboldalunkat. No, de miért is van ez így?

A válasz nagyon egyszerű: A vásárlók kevésbé értenek hozzá, mint mi.

Mi könnyen megtaláljuk a saját oldalunkat, mert tudjuk, mire kell rákeresnünk, azonban ez nem jelenti azt, hogy más is tudja. Ezért kell azt vizsgálni, mások mi alapján találják meg a számukra fontos információkat. Ahhoz, hogy a vásárlók ránk találjanak, az ő fejükkel kell gondolkodnunk. Lényegében meg kell fordítanunk a dolgokat. Nekünk kell az igényekhez igazodnunk. A kérdés csupán annyi, mindezt miképpen tudjuk megvalósítani?

A megfelelő célközönség kiválasztása

Mint látjuk, már akkor jól jöhet a SEO tanácsadás, amikor még nincs is weboldalunk. A kezdetek kezdetén a legfontosabb, hogy megkeressük a megfelelő célközönséget és rájuk építsük az elkészítendő weboldal szerkezetét. De mégis hogyan tesszük ezt?

Gyakorlatban végig kell venni az elvárásokat és átbeszélni az elérendő célokat. Ennek megfelelően, a szakmai szavak és kifejezések alapján kulcsszókutatást kell végeznünk. Általában ekkor több száz kulcsszó, vagy kifejezés kerül a látókörünkbe. Ezen a ponton láthatjuk, hogy egy adott kifejezésre, mennyien keresnek rá havonta. A meglévő adatok birtokában pontosan tisztában leszünk a lehetséges ügyfelek keresési szokásaival, amire már megfelelő weboldalt és tartalmat lehet építeni. Lényegében a kereslethez igazítjuk a kínálatot.

A weboldal gyakorlati elkészítése

A jó előkészítést követően, gyakorlatban is megkezdődhet a technikai kivitelezés. Maga a kivitelezés már egy teljesen más dolog. Számos egyéb tényezőre kell koncentrálnunk, melyek segítségével tovább fejleszthetjük az előzőekben elvégzett munkát. Lényegében a kutatómunka eredményét gyakorlatban is megvalósítjuk és megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy a Google is pozitívan értékelje a befektetett munkánkat. A legfontosabb, hogy a meglévő adatokra keresőbarát weboldalt kell készítenünk.

Mivel induló projekteket is vezetek, javaslom, ha teljes kivitelezésre van szükséged, olvasd el a weboldal készítéssel kapcsolatos szolgáltatásom. Személy szerint nagyon fontosnak tartom a megfelelő előkészítést. A későbbiekben ez lesz az alapja mindennek. Erre fog épülni vállalkozásod internetes jelenléte.

Mi lesz a későbbiekben?

A SEO tanácsadás tekintetében, a már meglévő weboldalakkal kapcsolatos megoldandó feladatokról is szó esik a továbbiakban. A későbbiekben számodra is fontos lehet mindazon információ, amit lentebb leírok, így javaslom, szánj rá pár percet és olvasd tovább a bejegyzést.

Meglévő weboldalak megújítása

Az esetek 90%-ában a weboldal tulajdonosok csak idővel veszik észre, miszerint kevés látogató érkezik oldalukra. Ilyenkor megpróbálnak rájönni, mi is lehet ennek az oka. Idővel szembesülnek a ténnyel, miszerint honlapjuk nincs, vagy csak részben van keresőoptimalizálva.

Tanácsadás a meglévő weboldalak seo barát megújításáraEkkor jön el a pillanat, amikor a SEO tanácsadás szükségessé válik számukra. Sokan megpróbálják saját maguk elvégezni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy javítsanak weboldaluk helyezésén. Ezzel nincs is semmi gond. Nagyon jó, ha valaki megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy saját maga végezze a keresőoptimalizálást. Azonban a SEO nagyon összetett dolog. Sok tényező befolyásolja a keresési találatokban való megjelenést.

Javaslom, olvasd el a keresőoptimalizálással kapcsolatos szolgáltatásom. Az oldalon bővebben kifejtem a SEO komplexitását és egyben felsorolom a fontos tényezőket is.

Visszatérve a SEO tanácsadásra, ezen a ponton fontos kideríteni, miért is szerepel az adott weboldal rosszul a keresési találatok között. Erre a legjobb módszer egy teljes weboldal elemzés, mely segítségével pontosan tisztában lehetünk oldalunk hibáival és hiányosságaival.

Az említett elemzés által fény derül a honlap elkészítése során elkövetett hibákra is. Biztos vagyok benne, hogy a weboldal készítéssel foglalkozó vállalkozások megtettek mindent annak érdekében, hogy minőségi munkát adjanak át ügyfeleiknek, de sajnos kevés figyelmet szoktak szentelni a keresőoptimalizálás meghatározó tényezőire. Mindenki úgy hiszi, ezzel elég foglalkozni később is. Sajnos ez nem így van!

Az elemzések fényében több alternatíva szokott születni a weboldalak megújítása tekintetében. Ez attól függ, milyen minőségben készült el régi oldalunk. Lássunk pár példát:

Technikai megoldások

Vannak bizonyos elvárások, melyeknek mindenképpen meg kell felelnie egy oldalnak. Ezen elvárások megvalósításával lényegében biztosítjuk a keresőrobotok számára a weboldal akadálymentes feltérképezésének lehetőségét. Ezek sokszor elmaradnak a fejlesztés során. Egyszerűen nem rendelkeznek az oldalak számos kötelező elemmel. Egyik ilyen elem például az oldaltérkép.

A másik fontos tényező a felhasználóbarát megjelenés. Itt nem csak a külsőségekre kell gondolni, számos egyéb meghatározó komponens van ezen a területen. Példának okáért, had említsem meg a betöltési időt. Az esetek nagy többségében, ezzel van a legtöbb probléma.

Manapság egyetlen vállalkozás sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy látogatóik azért kattintsanak át a konkurenciához, mert mobilon 8 másodperc sem volt elég ahhoz, hogy a weboldal betöltsön. Ráadásul a keresőrobotok szemében komoly minőségi tényezőnek számít a betöltési idő.

A problémát minden esetben a rosszul megválasztott tárhely, az elhanyagolt beállítások és a pluginek nagy száma okozza. Sajnos néha odáig fajul a dolog, hogy bizony egy teljesen új weboldal elkészítése válik indokolttá.

Az oldal struktúrája

Mint már említettem, a célközönség kiválasztása a legfontosabb. Azt már a tervezés stádiumában ki kell kutatni és rájuk kell építeni a weboldal szerkezetét. Ez a lépés sajnos sokszor meg sem történik. Ilyenkor ad-hoc módon épül fel egy oldal. Ezekben az esetekben, sokszor alapvetően meg kell változatni a weboldalak struktúráját, mert nem a célközönség keresési szokásainak megfelelően építették fel azt.

Összefoglalva a fentieket

A SEO tanácsadás meglévő weboldalak esetében mindenképpen egy teljes weboldal elemzéssel kell, kezdődjön, mivel csak így tudhatjuk meg, milyen irányba kell haladnunk. Ezt követően lehet csak fejest ugrani a munkába. Pozitívum, hogy a teljes elemzés birtokában pontosan behatárolhatóak ez elvégzendő munkák, így az ügyfél is folyamatosan nyomon tudja követni azok állapotát. Csúnyán fogalmazva: Konkrétan „beárazható” és visszaellenőrizhető lesz a munka.

Javaslom, olvasd tovább a bejegyzést, mert fontos információkat találhatsz a weboldalak üzemeltetésének tekintetében is.

Weboldalak üzemeltetése

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért is lenne szükség tanácsadásra, ha már elkészült az oldal? Sajnos a SEO nem fix beállítások alapján működik. Folyamatosan nyomon kell követni a változásokat. A tartalmat időről-időre az új keresési szokásoknak megfelelően frissíteni kell.

SEO tanácsadás a keresőbarát weboldalak üzemeltetésébenAlapvetően a keresőoptimalizálásnak három fő területe van, melyek a következők:

  • Technikai SEO;
  • Oldalon belüli SEO;
  • Oldalon kívüli SEO.

Az üzemeltetés során az utóbbi kettő terület az, ahol folyamatosan fejleszteni szükséges a weboldalakat. Az oldalon belüli SEO tekintetében új tartalom létrehozásáról és a régiek frissítéséről beszélünk, melyeknek tervszerűen és célzottan kell működniük. Az oldalon kívüli SEO pedig a linképítésről és a közösségi hálókon történő megjelenésről szól.

Ezt a szolgáltatást leginkább azoknak javaslom igénybe venni, akik értenek valamennyire a keresőoptimalizáláshoz, de ennek ellenére mégis szeretnének megbizonyosodni arról, hogy jó irányba haladnak. Főleg azon ügyfeleimnek szoktam felajánlani a segítségem, akiknek az én felügyeletem alatt készült a weboldaluk. Ebben az esetben a technikai SEO területén nincs további teendő, elég csak a tartalomra koncentrálni.

Lényegében a weboldal üzemeltetéssel kapcsolatos SEO tanácsadás célja a weboldal tulajdonos oktatása a keresőoptimalizálással kapcsolatos önálló munka elvégzésére. Ez nagyjából addig tart, amíg az ügyfél szükségét érzi.

Bár az üzemeltetés viszonylag könnyen tanulható, mégis vannak olyan elemek, melyek elemzéseket igényelnek. Itt az ügyfél kérésének megfelelően további SEO tanácsadást tudok nyújtani.

No, de mégis miben lehet szüksége bárkinek további tanácsadásra?

Felügyelet és tanácsadás

Amint elkészült egy weboldal elsőként beállítjuk az elemzéshez szükséges eszközöket. Ennek lényege egyrészt az oldalunkra érkező látogatok szokásainak elemzése, másrészt a weboldallal kapcsolatos adatok beküldése a keresőmotoroknak.

Ezen eszközök lesznek segítségünkre a későbbiekben. Segítségükkel elemezni és értékelni tudjuk a weboldal teljesítményét. Pontosan tisztában lehetünk az aktuális elhelyezkedésünkkel a keresési találatok között, így időben meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket a helyezésünk javítására, illetve az új célközönség felkutatására és elkötelezésére.

Alapvetően két eszköz az, aminek használata feltétlenül szükséges. Ezek pedig a következők:

Google Search Console

A Google Search Console segítségével tudjuk weboldalunk beküldeni a Google-nek. Legfőbb előnye a közvetlen kommunikáció. Alapvetően itt tudhatjuk meg a Google véleményét oldalunkról, továbbá segíthetünk számára weboldalunk megértésében, gyors feltérképezésében és indexelésében. Ez az eszköz áll rendelkezésünkre a hibák kiküszöbölésére, valamint segítséget nyújt a keresőmotor működésének megértésében.

Google Analytics

A Google Analytics egy felhasználói szokásokat és tevékenységeket elemző eszköz, amely segítségével pontosan nyomon követhetjük a felhasználók oldalunkon végzett tevékenyégét. Pontos képet kaphatunk az oldalunk népszerűségével kapcsolatban.

Mire használom ezen eszközöket?

A SEO tanácsadás során ezen eszközök által biztosított adatok alapján havonta készítek egy jelentést, amely tükrözi az oldal állapotát és elhelyezkedését a keresési találatok között. Tehát az oldal folyamatos felügyelet alatt áll. Mivel a felügyelet folyamatos, így könnyen kiszámíthatóvá válik a fejlesztés szükséges iránya, illetve az új célközönség felkutatása.

Fontos szerepe van a felhasználói élmény növelésében is, mivel pontosan behatárolható a lemorzsolódás oka és helye. Az adatok birtokában addig lehet finomítani az oldalon belül megjelenő elemeket, ameddig a lemorzsolódás a minimumra nem csökken. Ezen felül a konverzió eléréséhez szükséges folyamatok optimalizálása is ezen eszközök segítségével történik.

Összességében elmondható, a folyamatos felügyelet, folyamatos bevétel növekedést eredményez, mivel mindig a felhasználó érdekeit szolgálja, őket a helyes irányba tereli.

Összegzés

A SEO tanácsadás nagyon sokrétű és sokszor igencsak nehezen behatárolható folyamat. Ettől függetlenül, bízom benne, sikerült valamelyest átlátható képet nyújtanom számodra magáról a keresőoptimalizálás fontosságáról.

Amennyiben úgy érzed, SEO tanácsadásra van szükséged, ne habozz, fordulj hozzám bizalommal!

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...