A teljes weboldal elemzés előnyei

Személyes

Nálam a robotok csak mellékszereplők! A feltárt hiányosságokat személyesen elemzem ki és magyarázom el.

Teljes körű

Egyetlen oldal elemzése nem sok eredményre vezet. Én a teljes weboldalt vizsgálom, így minden hiányosság kiderül.

Profi

Egy weboldal elemzés akkor lehet eredményes, ha a vizsgált szempontok naprakészek. Én kizárólag így dolgozom.

Gyors

Egy aprólékos weboldal elemzés 1-2 napon belül elkészül. Bár a robotok gyorsabban dolgoznak, én ember vagyok.

Hihetetlen AKCIÓ! Most 30% kedvezmény jár egy teljes weboldal elemzéshez!

Mire jó a teljes weboldal elemzés?

Egy vállalkozás csakis akkor lehet sikeres, ha bevételt termel. Erre az egyik legjobb online marketing eszköz a weboldal, ahol népszerűsíteni tudja magát. Azonban ehhez el is kell érnie a célközönséget. Sokszor egy szép weboldal erre önmagában kevésnek bizonyul. Miért mondom ezt?

Weboldal elemzés a jobb és keresőbarát weboldalakértStatisztikák alapján a böngészők keresési találatai közül az első három találatra kattint a felhasználók több mint fele. Lényegében, ha nem vagyunk az első három organikus találat között, akkor nagyon csekély az esélye, hogy a mi oldalunkat válasszák az interneten böngésző potenciális vásárlók.

A keresőoptimalizálás egy olyan online marketing módszer, melynek lényege a jó helyezés elérése. Segítségével ingyenesen terelünk látogatókat adott oldalakra. Amennyiben a keresőoptimalizálás szempontjai szerint építjük fel honlapunkat, úgy jóval nagyobb esélyünk lesz versenytársainkkal szemben.

Mivel minden apró részlet fontos lehet, így nem árt tudnunk, hányadán is állunk valójában. Mely területen és miért vagyunk lemaradva a konkurenciához képest. Erre jó egy alapos weboldal elemzés, ahol az igazság mindig kiderül.

Személy szerint a weboldal elemzés folyamán a teljes weboldalt átvizsgálom, így az összes hibát és hiányosságok megtalálom. Ezen problémás részeket kielemzem és a kapott eredményt elmagyarázom ügyfeleimnek, így pontosan tudatában lesznek az elvégzendő feladatok jellegével, illetve mennyiségével. Tehát, a felesleges kiadásoktól megóvhatják maguk. A továbbiakban minden nyomon követhető. No, de nézzük, mit is vizsgálok pontosan a weboldalon…

A részletes weboldal elemzés szempontjai

Az alábbiakban felsorolom mindazon tényezőket, amelyeket a weboldal elemzés alatt figyelembe veszek:

Források 4xx státusszal

A 4xx hibák gyakran problémákra utalnak. Például, ha már nem létező oldalra mutató hivatkozásra kattint a felhasználó, akkor a 404-es oldalra kerül. „Az oldal nem létezik”.

Források 5xx státusszal

Az 5xx hibák a szerver működésével kapcsolatos hibajelentések, amelyeket folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Egyrészt csökkenti a felhasználói élményt, másrészt negatívan befolyásolja a weboldal keresőrobotok általi megítélését. Az 5xx-as hibák lényegében megbízhatatlanná teszik a weboldal működését.

Szabványos 404-es oldal

A szabványos 404-es oldal megléte kivételesen fontos. Ha véletlenül nem létező oldalra mutató hivatkozásunk van, vagy csak elgépeli valaki az URL-t, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a látogatót célirányosan a megfelelő oldalra irányítsuk. A személyre szabott hibaoldal segít a látogatókat a megfelelő helyre terelni, így csökken a lemorzsolódás.

robots.txt fájl

A robots.txt tartalmazza a feltérképezéssel kapcsolatos elvárásainkat a robotok felé. Ez az egyik fájl, amit a robotok elsőként fognak keresni. Itt javasolhatjuk számukra, mely oldalakat kerüljék el. Noha számos esetben figyelmen kívül hagyhatják, ha spam gyanús oldalakat feltételeznek a háttérben. A Google robotjai bár követik ezeket a javaslatokat, de mindenképpen megpróbálják feltérképezni a teljes weboldalt. Az indexelés megakadályozásához használjuk a noindex meta robots tagot.

xml oldaltérkép

Az oldaltérképnek tartalmaznia kell az összes URL-t, amit indexelni szeretnénk. Segítségével megkönnyítjük weboldalunk feltérképezését. Ezt a fájlt folyamatosan vizsgálják a keresőmotorok, így segítségével tudathatjuk új oldalunk megjelenését, frissítését.

Nem indexelt oldalak

A weboldal elemzés alkalmával számos olyan tényező kerül előtérbe, amit manuálisan is felül kell vizsgálni. Ez a faktor ékes példája ennek. Itt minden egyes kapott eredményt manuálisan ellenőrizni kell. Talán van olyan oldalunk, - amit bár szeretnénk - még sincs engedélyezve az indexelése.

Oldalak több canonical URL-el

A canonical tag segítségével részesíthetünk előnyben egy oldalt a másikkal szemben a duplikált tartalom elkerülése érdekében. Internetes áruházak esetében ez különösen fontos. Előfordulhat, hogy több canonical tagunk van, melyeknek különbözik az URL-je. Ez akkor fordulhat elő, ha már van ilyen tagunk és ennek ellenére az általunk használt seo plugin beilleszt egy másikat, ami eltérő címre mutat.

Mobil barát megjelenés

A mobil barát megjelenés 2017 januárjától fontosabb, mint valaha. A Google innentől előnyben részesíti a mobil indexelést az asztali verzióhoz képest. Az okostelefonok világa egyre jobban az online marketing játszóterévé válik, ráadásul az mindig kéznél van. Nem is kell tovább fokoznom, mennyire fontos tényező a vállalkozások online marketing módszereinek szempontjából.

Frame az oldalon

A Frame segítségével egynél több HTML dokumentumot jeleníthetünk meg egy oldalon belül. Ez érthető okokból nem tetszik a Google-nek. Egyszerűen problémát jelent az oldal feltérképezése és indexelése tekintetében.

W3C HTML szabványhibák

A W3C Markup Validaton Service egy szabványokat ellenőrző szolgáltatás. A szabványhibáktól mentes weboldal a minimum elvárás. A feltérképezés során a pókok (webspiders) könnyebben vizsgálják át az oldalt, ha szabványos HTML leírónyelvvel íródott.

W3C CSS szabványhibák

A CSS (Cascading Style Sheets) felelős a weboldalon lévő elemek vizuális formázásáért. Ezért szabványhibák esetén nagy valószínűséggel bizonyos elemek helytelenül jelennek meg az oldalon.

Nagyméretű oldalak

Alapvetően a nagymérető oldalak lassabban töltenek be, így ha lehetséges 3MB alatt kell tartani őket. A honlap betöltési sebessége nagymértékben befolyásolja a felhasználói élményt.

www, nem www átirányítás

Általában a weboldalak elérhetőek www és www nélküli verzióban is. Amennyiben ez megvalósul, úgy duplikált tartalomról beszélünk. Ezért az egyiket mindenképpen 301-es átirányítással át kell irányítani a másikra.

SSL tanúsítvány

Egyrészt SSL tanúsítvánnyal biztonságosabb az oldalunk, másrészt 2017 januárjától a Google Chrome „biztonságos” jelzővel illeti a webcímet a keresősáv bal oldalán. Ahol nincs ilyen, ott felhívja a felhasználók figyelmét, hogy véletlenül se adjanak meg személyes adatokat a honlapon, mert valaki eltulajdoníthatja azokat. Online marketing szempontból elég rossz ajánlólevél!

302-es átirányítások a teljes weboldalon

A 302-es átirányítások ideiglenesek, tehát nem ad át linkerőt. Amennyiben a 301-es átirányítás helyett használjuk, úgy az indexben továbbra is a régi URL jelenik meg, ami keresőoptimalizálás szempontjából igencsak hátrányosan érinthet minket.

301-es átirányítások a teljes weboldalon

A 301-es átirányítások állandóak, azokat a duplikált tartalom megelőzésére használjuk. Ezek az átirányítások pozitív hatással vannak a keresőoptimalizálásra, mivel megkönnyítik a feltérképezést.

Oldalak hosszú átirányítási lánccal

Rossz konfigurációk miatt előfordulhat, hogy az oldal eléréséhez több átirányításon keresztül vezet az út. Ez lassítja az oldal betöltési idejét és megnehezíti annak feltérképezését. Erősen ajánlott az átirányítási lánc megszüntetése, mert minden szempontból hátrányosan hat.

Oldalak rel=canonical megjelöléssel

A duplikált tartalom megelőzése érdekében a normál átirányításokat 301-es átirányítással kezeljük. Azonban közel azonos tartalommal rendelkező oldalak esetében (pl: webshop) ezzel a taggal jelölhetjük meg az elsődleges verziót a többi hasonló tartalommal rendelkező oldalhoz képest.

Tört linkek

Ez a hiba általában olyan oldalaknál fordul elő, amelyek vagy túl régek, vagy nagyon lassan töltenek be. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szerver egyszerűen nem tud kezelni bizonyos lekéréseket és 4xx, vagy 5xx hibát generál. A tört linkek minőségi hiányosságra utalnak a weboldal tekintetében, így azt negatívan értékelik a robotok.

Oldalak, amin túl sok link található

Matt Cutts (A Google webspam csapatának vezetője) szerint: „Még mindig ajánlatos a linkek számát 100 alatt tartani egy oldalon: Ha túl sok link található adott oldalon, akkor a felhasználók összezavarodhatnak, ezért csökken a felhasználói élmény. Egy oldal bármennyire is jól néz ki, mindig a felhasználó szemével kell nézni.” Itt csak annyi a dolgunk, hogy minden oldalon tartsuk a linkek számát 100 alatt.

Dofallow kifelé mutató linkek

Alapértelmezetten minden link dofallow link. A dofallow linkek befolyásolják az oldalak rangsorolását, így fontos meggyőződni róla, hogy milyen oldalra mutatnak. Amennyiben sok olyan van belőlük, ami gyenge minőségű oldalra hivatkozik, akkor az azt jelentheti a keresőrobotoknak, hogy linkeket árulunk. Ezt pedig tűzzel – vassal irtja a Google.

Dinamikus URL-ek

Az URL-ekben található dinamikus karakter, - mint például: „?” - nem felhasználó barát, mivel természetellenesen hat és nehezen jegyezhető meg. Ahhoz, hogy növeljük esélyünk a keresőkben való sikeres megjelenés tekintetében, használjunk könnyen olvasható URL-eket. Azok kulcsszavakat tartalmazzanak írásjeleket és számok helyett.

Túl hosszú URL-ek

A 115 karakternél rövidebb URL könnyen olvasható mind a felhasználó, mind pedig a robotok számára, így mindenképpen felhasználóbarátnak számít.

Tört képek

A tört kép nem jelenik meg az oldalon, így nagyban rontja a felhasználói élményt. Ráadásul elnyújtja az indexelés idejét, így a robotok negatívan értékelik.

Üres ALT tagok

Mivel a böngészők nem tudják értelmezni a képet, illetve elolvasni a képen látható szöveget, így az értelmezhetetlen tartalmat jelent számukra. Az ALT tag kitöltésével lehetőségünk nyílik leírni a kép tartalmát - értelmét, ami több okból is fontos. Egyrészt a képeket is indexelik a böngészők, másrészt a vakok és gyengén látók részére fejlesztett olvasó programok ezt olvassák fel, ha a képet értelmezik.

Üres Title tagok

Amennyiben az oldalnak nincs title tagja, úgy a böngésző helyettesíti azt a saját verziójával és azt jeleníti meg a keresési találatok között. Ez a legfontosabb eleme a találatoknak, mivel figyelemfelkeltő. Nagyban befolyásolja a kattintási hajlandóságot, mivel ezt olvassák el legelőször a felhasználók. Az átkattintási arány nagyban függ tőle. Az egyedi title tag létfontosságú.

Duplikált Title tagok

Egy oldalnak csak egy címe van. Amennyiben két oldalnak is megegyezik a címe, úgy nehezen lehet eldönteni, melyiknek a tartalma fedi a valóságot.

Túl hosszú title tagok

Az 55 karakternél hosszabb title tagok nem jelennek meg teljes egészében a böngészőkben. Ez tartalomvesztéssel jár, így fontos információktól foszthatjuk meg az interneten böngészőket, ami rontja az átkattintási arányt. Készítsünk kulcsszavakban gazdag, figyelemfelkeltő szöveget, mely tartalma maximum 55 karakter terjedelmű.

Üres meta description tagok

Az oldalunk rövid leírása szintén fontos tényező, hiszen itt győzhetjük meg az olvasót arról, hogy az oldalon lévő tartalom fontos lehet számára. Ha üresen hagyjuk, a keresőmotorok automatikusan kitöltik azt. Érdemes kihasználni a lehetőséget és kitölteni.

Duplikált meta description tagok

A címhez hasonlóan, minden oldalnak egyetlen leírása lehet. Ha két oldalnak ugyanaz a leírása, az egyaránt elgondolkodtató a robotok és a felhasználók számára is.

Túl hosszú meta description tagok

A description tag 155 karakter feletti részét sem jeleníti meg a böngésző. Ez szintén információvesztéssel jár. Törekedni kell a leírás lehető legjobb kihasználására. Szorítsuk informatív leírásunk 155 karakterbe.

Tartalom elemzés

A weboldalon lévő tartalom elemzéseA weboldal elemzés során külön elemzem a teljes honlapot és annak minden egyes oldalát is. A tüzetes weboldal elemzés alkalmával minden egyes oldalon – főleg technikai jellegű – hibák jelennek meg, amelyek segítenek átlátni az összefüggéseket egyes oldalak között. Az itt feltárt hibákat komplex módon, a teljes „képet” figyelembe véve kell javítani.

Ezen felül a tartalom elemzése különálló oldalak esetében kivételesen fontos. Mivel a fentieknek megfelelően, mostanra már tisztában vagyunk a helyzetünkkel, így már csak az oldal szintű elemzést kell elvégeznünk, a teljes optimalizáláshoz. Ezen a ponton derül ki, hogy megfelelően építettük fel tartalmunk, avagy sem. Lássuk, az oldal szintű weboldal elemzés szempontjait:

Kulcsszavak

A kulcsszavak nagyon fontosak a weboldal keresőoptimalizálása során. Ez az alapja a tartalom sematikus tárolásának, majd megjelenítésének a keresőmotorokban. Segítségükkel tudjuk megcélozni a kívánt közönséget. Gyakorlatban a kulcsszókutatást követően, a kiválasztott kulcsszóra építjük fel a tartalmat. Lényegében szerepelnie kell az alábbi helyeken:

 1. A title tagban;
 2. A meta description tagban;
 3. A tartalomban;
 4. A H1 tagban
 5. A H2-H6 tagok némelyikében;
 6. Az anchor szövegben;
 7. Az ALT tagokban
 8. Továbbá legyen egy dőlt betűvel írva;
 9. Valamint legyen egy félkövér betűvel írva.

Szavak száma a tartalomban

A tartalom minősége és mennyisége a legfontosabb tényező a keresőoptimalizálás területén. A mennyiségét tekintve minimum 500 szó az elvárt. A maximális értékkel kapcsolatban nincs elvárás, de a 2200 – 2500 szóval rendelkező tartalmak teljesítenek a legjobban.

Adott oldal mobil megjelenése

Mivel már a teljes elemzés alatt világossá vált számunkra weboldalunk mobil megjelenésével kapcsolatos esetleges hiányosságai, így itt kideríthetjük, hogy pontosan mely elemek okozzák a problémákat. Lényegében pontosabban behatároljuk a hiba forrását. Lássuk a tényezőket:

 1. Mobil barát megjelenés;
 2. A látómező pontos beállítása;
 3. Túl kicsi szöveg;
 4. Túl kicsi érintési pontok;
 5. Látómezőn kívüli szöveg.

Egyéb tényezők

Figyelemmel a fentiekre, a hibák és hiányosságok pontos behatárolását oldal szinten is el kell végezni. Ezért minden egyes elemet nélkülözhetetlen megvizsgálni az alábbi tényezőknek megfelelően:

 1. Az oldal státusza;
 2. Tört források;
 3. Az oldal indexelhetősége;
 4. Meta refresh használata;
 5. rel=canonical használata;
 6. Több hiteles canonical URL;
 7. Helyes karakterkódolás;
 8. Linkek száma az oldalon;
 9. dofallow kifelé mutató linkek száma;
 10. Az oldal mérete;
 11. A szerver válaszideje;
 12. Túl sok átirányítás;
 13. Tömörítetlen források;
 14. Tömörítetlen képek;
 15. Pluginek használata.

Ezzel végére is értünk az elemzési szempontok többségének. Innentől kezdve kezdődik a kiértékelés, majd a magyarázat és a tanácsadás. Erre egyetlen ingyenes eszköz sem képes.

Mit tudnak az ingyenes SEO eszközök?

Számos ingyenes SEO eszköz áll rendelkezésre az interneten, azonban ezen eszközök csak egyetlen URL vizsgálatára alkalmasak. Ami azt jelenti, hogy a weboldalon lévő összes oldalt egyesével szükséges elemezni ahhoz, hogy a hibákat feltárjuk. Maradéktalan weboldal elemzés elvégzésére alkalmatlanok.

Arról nem is beszélve, miszerint a fejlesztését sokszor elhanyagolják, így kicsit sem nevezhetőek naprakésznek. Ráadásul egy laikusnak vajmi keveset árulnak el a hiányosságokkal kapcsolatban. Ezek az eszközök teljesen megfelelnek egy kezdő, keresőoptimalizálással foglalkozó személy számára, aki bontogatja a szárnyit, de profi elemzés elvégzésére - mint már említettem - alkalmatlanok.

Összefoglalva

Mint tudjuk, az emberi gondolkodást semmi sem tudja felülmúlni. Számos tényezőt figyelembe véve, meg kell találni az összefüggéseket egyes hiányosságok között. A robotok képtelenek elmagyarázni a hiányosságok okait, csak megtalálják őket.

Az általam készített teljes weboldal elemzés részét képezi a hiányosságok megszüntetésére tett javaslat is. Tehát, kézzel fogható javaslat készül, amelyet több elemzés támaszt alá. A javaslat és az elemzés megküldését követően kezdődik csak az igazi munka. Igény esetén, bármikor szívesen segédkezek a feltárt hiányosságok gyakorlati megszüntetésében, majd a weboldal további folyamatos keresőoptimalizálásában is.

Bízom benne, hogy a fentiekben bemutatott weboldal elemzés kielégítő választ adott kérdéseidre…

Értékelés és hozzászólás

Patak Péter |

Szeretnél hozzászólni a fentiekhez? Az alábbi gombra kattintva a facebookon értékelheted, valamint megoszthatod észrevételeidet az olvasottakkal kapcsolatban...